شرکت اپل جدیدترین لبتاپهای خود را به پردازنده اختصاصی M1 مجهز کرده است اما این موضوع آیا باعث بهتر شدن این محصولات شده است؟ با بررسی مک بوک پرو ۲۰۲۰ اپل در وبلاگ اناردونی با ما همراه باشید.
همان طور که احتمالا میدانید، شرکت اپل بدون افزایش قیمت، لبتاپهای جدید خود را شامل مک بوک ایر ۲۰۲۰ ، مک بوک پرو ۱۳ اینچ ۲۰۲۰ و مک مینی ۲۰۲۰ ، با پردازنده اختصاصی M1 به بازار عرضه کرده است. راستش را بخواهید تفاوتهای اصلی این دو لبتاپ از لحاظ سختافزاری به سیستم کولینگ آنها برمیگردد. جایی که مدل ایر فاقد فن عرضه میشود و مدل پرو از دو فن برای خنککنندگی بهره میبرد. البته که تفاوتهای دیگری مانند نمایشگر کمی بهتر و تاچ بار نیز وجود دارند ولی از لحاظ عملکرد فنی، این دو لبتاپ اکنون بسیار مشابه یکدیگر شدهاند.
مک بوک پرو ۱۳ اینچ جدید با قیمت ۱۲۹۹ دلار در نسخهای با رم ۸ گیگابایتی و ۲۵۶ گیگابابیت حافظه SSD به همراه ۸ هستهی پردازشی گرافیکی به بازار عرضه شده است. همچنین مدلهای بالاتر با ظرفیتهای بیشتر نیز برای سفارش در دسترس است به عنوان مثال میتوان با پرداخت ۱۴۹۹ دلار، نسخهی ۵۱۲ گیگابایتی را خریداری کرد.
خلاصه امر آن بود که اپل کار بینظیری را در اجرای اپهای اختصاصی خود و همچنین آنهایی که بر اساس پردازندههای اینتل ساخته شدهاند، انجام داده است اما اجرای برنامههای iOS همچنان جای کار زیادی دارد و خیلی کاربردی نیست.
یکی از بزرگترین ایرادات پردازندههای قبلی مک بوکها آن بود که همواره روی پایینترین تنظیمات کلاک قرار داشتند و هنگام توربو بوست، دستگاه تا حد زیادی داغ میکرد و این موضوع کاربران را بسیار آشفته کرده بود. اما این موضوع در پردازندههای M1 تفاوت دارد چرا که به ادعای اپل، تراشههای جدید همواره در بالاترین حد عملکرد خود بدون داغ کردن تنظیم شدهاند. قضیه تا جایی عالی است که همان طور که اشاره شد، در مدلهای ایر خبری از فن نیست و صرفا پوشش آلومینیومی دستگاه، برای انتقال حرارت کافی است. حال در نظر داشته باشید که در مدل پرو از فن استفاده شده است. این موضوع در تستهای ما (شامل خروجی گرفتن ۴K در برنامه Adobe Premiere Pro) ثابت میکند که قدرت عملکرد مدل پرو کمی بهتر از مدل ایر است.
طبق این نمودار، شاهد قدرت دو برابری پردازنده در زمان استفاده از ۱۰ وات انرژی هستیم. ادعایی که بسیار بزرگ به نظر میرسد و نشاندهندهی اهمیت دادن زیاد اپل به مصرف بهینهی انرژی است. آزمایشهای ما ۱۰ ساعت کار پیوسته را با مک بوک پرو ۲۰۲۰ نشان میدهند و اگر که چه این رقم دقیقا آن دوبرابر عمر باتری بیشتر که اپل وعده داده بود نیست، اما بازهم پیشرفتی قابل توجه نسبت به نسلهای پیش به شمار میرود. البته که برنامههایی مانند گوگل کروم همچنان به دلیل استفاده از مترجم Rosetta 2 ، باتری زیادی را مصرف میکنند و باید منتظر انتشار نسخهی مخصوص پردازنده M1 آنها بود.
همان طور که اشاره شد، اپل به هیچوجه اطلاعات زیادی را چه در مورد مصرف دقیق انرژی، چه در مورد کلاک پردازنده به ما نمیدهد و حتی برخلاف نسلهای پیشین، در بخش About this Mac نیز خبری از اعداد دقیق نیست. با این حال بررسیهای ما نشان از عملکرد بینظیر این پردازنده میدهند و از نظر ما و بسیاری از مردم، آزمایشهای واقعی بسیار مهمتر از اعداد و ارقام هستند. (با این حال تست بنچمارک دستگاه عدد ۳.۲ Ghz را برای کلاک پردازنده نشان میدهد.)
معماری یکپارچه پردازنده M1 شاید تغییرات چندانی را در کاربری روزانه ایجاد نکند اما در دراز مدت باعث طول عمر بیشتر دستگاه و عملکرد بهتر آن میشود. در واقع معماری تراشه M1 مشابه با دستگاههای آیفون و آیپد است و به جای اینکه رم، CPU و پردازنده گرافیکی به صورت مجزا در دستگاه وجود داشته باشند، همگی به صورت یکپارچه در یک تراشه کوچک قرار گرفتهاند. این موضوع با اینکه خوبیهای زیادی دارد اما باعث میشود که دیگر نتوان حافظه رم را ارتقا داد و همچنین خبری از پشتیبانی از کارت گرافیک اکسترنال در مک بوکهای جدید نیست.
سایر قسمتهای مک بوک پرو کاملا مشابه نسل پیشین است. همچنان با نمایشگر ۱۳ اینچی طرف هستیم که روشنایی آن تا ۵۰۰ نیت بالا میرود. کیبوردی با مکانیزم پروانهای در دستگاه وجود دارد و وبکم بسیار بد ۷۲۰P نیز درون دستگاه جای گرفته شده است. اپل ادعا کرده است که از الگوریتمهای پردازشی تصویر برای بهبود کیفیت وبکم استفاده کرده اما نتایج همچنان افتضاح هستند. در واقع وبکم بسیار بد این محصول تنها دلیلی است که نمیتوان به آن نمره ۱۰ را ارائه کرد چرا که به جز ایراداتی کوچک مانند اجرای ناقص برنامههای iOS، پشتیبانی نکردن از حافظه گرافیکی اکسترنال و همچنین عدم توانایی در افزایش رم، مک بوک پرو ۲۰۲۰ هیچ ایراد مهم دیگری ندارد و محصولی بسیار شگفت انگیز است.
صحبت از صفحات لمسی شد. برای من همچنان جای تعجب دارد که چرا هنوز اپل تصمیم نگرفته است که از نمایشگر لمسی در مک بوکها استفاده کند. همه چیز از پشتیبانی از برنامههای iOS تا حتی شکل ظاهری Mac OS Big Sur فریاد میزنند که مک بوکها با استفاده از صفحات لمسی تجربهای بینظیر را میتوانند به ارمغان بیاورند. امیدواریم تا سال آینده اپل به فکر این ویژگی باشد و بالاخره شاهد حضور صفحات لمسی در این لبتاپهای گران قیمت باشیم.
به عنوان جمع بندی ذکر دو نکته لازم است: اولین مورد این است که اپل با تغییر کامل پردازندهی لبتاپهای خود، کاری فوقالعاده را انجام داده که از پس شرکتهای کمی در دنیا برمیآید. دومین مورد هم آن است که با توجه به یکسان بودن تقریبا تمام ویژگیهای لبتاپهای جدید، توجیه خاصی برای خرید نسخه پرو نسبت به ایر وجود ندارد. بنابراین اگر میخواهید کمی پول ذخیره کنید، شاید مک بوک ایر ۲۰۲۰ برای شما انتخاب بهتری باشد.
بله همچنان مدل پرو کمی عملکرد و باتری بهتری دارد اما تفاوت این دو محصول هیچگاه تا این میزان کم نبوده است. از طرفی اگر هم که کاربری حرفهای هستید، قطعا به بیش از دو پورت USB برای کارهای خود نیاز دارید و باید منتظر ماند و دید که در مک پرو، مک بوک پرو ۱۶ اینچ و همچنین آیمک پرو اپل چگونه از پردازنده جدید خود استفاده خواهد کرد.