شرکت اپل به عنوان یکی از بزرگترین و مطرحترین تولیدکنندگان محصولات دیجیتال در دنیای IT، سرویسها و خدمات بسیاری برای کاربران محصولات خود و حتی محصولات دیگر شرکتها ارائه داده است. از سرویسهای معروف و بزرگی چون اپ استور گرفته تا سرویسهایی مثل MobileMe که منسوخ شده است، یک به یک در کارنامهی این شرکت ثبت شدهاند! در این مطلب مروری بر سرویسهای مطرح اپل خواهیم کرد…
اپ استور (App Store)
اپ استور یک پلتفرم پخش محتوای دیجیتال است که توسط اپل، برای انتشار اپلیکیشن در دستگاههای iOS، طراحی و تولید شد. اپ استور به کاربران، امکانِ دانلود اپلیکیشنهایی که توسعهدهندگان iOS نوشتهاند را میدهد. این اپلیکیشنها میتوانند در آیفون، آیپاد تاچ و آیپد دانلود و نصب شوند؛ برخی اپلیکیشنها نیز از طریق آیفون یا آیپد میتوانند روی اپل واچ یا اپل تیوی نسل چهار به بعد نصب شوند.
– اپ استور آیفون
اپ استور آیفون در ۱۰ ژولای ۲۰۰۸ افتتاح شد. در ۱۱ ژولای، آیفون ۳GS معرفی شد که اپ استور نیز به طور پیشفرض روی آن نصب شده بود. پس از موفقیت اپ استور اپل، رقبای این شرکت نیز به این فکر افتادند که برای خود، سرویسی نظیر اپ استور اپل داشته باشند. این شد که اصطلاح “App Store” به صورت عمومی برای تمام فروشگاههای آنلاین اپلیکیشن به کار رفت.
– اپ استور مک
اپ استور مک در ۶ ژانویه ۲۰۱۱ به عنوان بخشی از بهروزرسانی رایگان macOS X برای تمام کاربران معرفی شد. طبق اعلام اپل، اپ استور مک، تنها در ۲۴ ساعت پس از معرفی، بیش از یک میلیون دانلود داشته است. در ۴ ژون ۲۰۱۸، اپل اعلام کرد که نسخهی جدیدی از اپ استور با macOS Mojave معرفی خواهد شد.
– اپ استور اپل تیوی
اپل در تاریخ ۹ سپتامبر ۲۰۱۵، حین همایشی که سالانه در سپتامبر برگزار میکند، اپ استور tvOS را برای دانلود اپلیکیشنها و دیگر محتوای روی اپل تیوی ارائه داد. این اپ استور همزمان با معرفی نسل چهارم اپل تیوی معرفی شد.
اپل آرکِید (Apple Arcade)
اپل آرکِید یک سرویس اشتراک بازیهای ویدیویی است که توسط اپل برای iOS ،iPadOS ،tvOS و macOS توسعه داده شده است. این سرویس جدید اپل در مارس ۲۰۱۹ معرفی و در ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۹ راهاندازی شد.
مزایا و قابلیتهای Apple Arcade شامل موارد زیر است:
- کاربران میتوانند پیشرفت خود در بازی را در iCloud خود ذخیره کرده و در دستگاههای مختلف، با وارد شدن به iCloud، بازی را ادامه دهند.
- در Apple Arcade هیچ گونه تبلیغات، خرید درونبرنامهای و ردیابی دادهها وجود ندارد.
- به کمک سرویس Family Sharing تا شش عضو خانواده به اپل آرکِید دسترسی خواهند داشت.
- اپل آرکِید از کنترلرهای مختلف بازی مانند DualShock 4 و Xbox One پشتیبانی میکند.
اپل بوکس (Apple Books)
اپل بوکس یک اپلیکیشن مطالعه و فروش کتابهای الکترونیکی است که توسط اپل برای iOS و macOS توسعه داده شده است. این سرویس در تاریخ ۲۷ ژانویه ۲۰۱۰ با نام iBooks و به عنوان یک قابلیت جدید در آیپد معرفی شد. سپس در اواسط سال ۲۰۱۰ برای آیفون و آیپاد تاچ نیز به عنوان بخشی از بهروزرسانیِ iOS 4 عرضه شد. در تاریخ ۱۰ ژون ۲۰۱۳ نیز اپل در کنفرانس توسعهدهندگان خود اعلام کرد که سرویس iBooks در پاییز ۲۰۱۳ برای OS X Mavericks ارائه خواهد شد.
– طرز کار Apple Books
Apple Books به طور پیشفرض، فایلهای EPUB را از فروشگاه iBooks دریافت میکند، اما کاربران نیز میتوانند فایلهای EPUB و PDF خود را از طریق iTunes به حساب iBooks خود اضافه کنند. علاوه بر این، فایلهای موجود در Apple Books توسط مرورگر سافاری و سرویس ایمیل اپل، قابل دانلود هستند. Apple Books همچنین قادر به نمایش کتابهای الکترونیکی که شامل محتوای چندرسانهای هستند نیز میباشد.
اپل کارت (Apple Card)
Apple Card یک کارت اعتباری است که توسط Apple تولید و توسط شرکت گُلدمَن ساکس عرضه شده است. این کارت در اصل برای استفاده با Apple Pay در دستگاههای اپل مانند iPhone ،iPad ،Apple Watch و Mac طراحی شده است. اپل کارت در ۲۰ آگوست ۲۰۱۹ در ایالات متحده عرضه شد.
– معرفی اپل کارت
اپل کارت در یک رویداد ویژه در تاریخ ۲۵ مارس ۲۰۱۹ معرفی شد. برخلاف رویدادهای قبلی که در آنها اپل به معرفی نسل جدید سیستمعامل و محصولات دیجیتال خود میپرداخت، این رویداد مختص معرفی نرم افزارها و خدمات اینترنتی جدید اپل بود. در این مراسم علاوه بر معرفی سرویس Apple Card، خدماتی نظیر Apple TV+ ،Apple News و Apple Arcade نیز معرفی شدند.
توسعهدهندگان اپل (Apple Developer)
سرویس Apple Developer (که در ابتدا Apple Developer Connection نام داشت) یک سایت است که برای ارائهی ابزارهای توسعهی نرم افزار، APIهای مختلف و منابع فنی به برنامه نویسان، توسط اپل، ساخته شده است. این سایت به برنامه نویسان در نوشتن نرم افزار برای سیستمعاملهای macOS، tvOS، watchOS و iOS کمک میکند.
اپل آیدی (Apple ID)
اپل آیدی یک روش احراز هویت است که توسط اپل برای iPhone ،iPad ،Mac و سایر دستگاههای اپل، تعبیه شده است. اپل آیدی حاوی اطلاعات و تنظیمات شخصی کاربر است. هنگامی که از Apple ID برای ورود به دستگاه خود استفاده میکنید، دستگاه به طور خودکار تنظیماتی که قبلا در آن Apple ID ذخیره شدهاند را روی دستگاه بازیابی میکند.
اپل آیدی به صورت رایگان توسط وبسایت Apple ID قابل تهیه است. برای ساخت اپل آیدی، یک آدرس ایمیل معتبر و یک رمزعبور نیاز است.
در مارس ۲۰۱۳، اپل قابلیت احراز هویت دو مرحلهای (Two-step verification) را برای اپل آیدی فعال کرد. این قابلیت از سرویس Find My iPhone استفاده میکرد تا یک کد چهار رقمی به دستگاه فعال کاربر ارسال کند.
اپل موزیک (Apple Music)
Apple Music یک سرویس پخش موسیقی و فیلم است که توسط اپل معرفی شده است. کاربران در این سرویس، میتوانند موسیقیهای موجود یا موسیقی مورد علاقهی خود را انتخاب کرده و به صورت آنلاین بشنوند.
این سرویس همچنین به کمک ایستگاه رادیویی Beats1 در بیش از ۱۰۰ کشور به طور زنده و ۲۴ ساعته به پخش برنامههای رادیو نیز میپرداخت که هماکنون کشورهای بیشتری را تحت پوشش خود قرار داده است.
اپل موزیک در تاریخ ۸ ژوئن ۲۰۱۵ معرفی و در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵ در بیش از ۱۰۰ کشور جهان راه اندازی شد. اپل برای کاربران تازه وارد اپل موزیک، یک دورهی رایگان سه ماهه در نظر گرفته و پس از آن، خدمات را با دریافت اشتراک ماهانه ارائه میدهد.
اپل نیوز (Apple News)
اپل نیوز یک اپلیکیشن اخبار است که توسط اپل برای سیستمعاملهای iOS ،iPadOS ،watchOS و macOS تولید شده است. نسخهی iOS این اپلیکیشن همراه با iOS 9 عرضه شد. اپل نیوز جانشین برنامهی Newsstand گوگل است که در نسخههای قبلی iOS استفاده میشد. در اپل نیوز کاربران میتوانند اخبار دلخواه خود را بر اساس ناشر، وبسایتها و یا موضوع خبر دسته بندی کرده و بخوانند.
در هنگام معرفی، این اپلیکیشن فقط در کشور آمریکا قابل استفاده بود، اما در حدود یک ماه بعد، این سرویس برای کشورهای استرالیا و انگلستان نیز در دسترس قرار گرفت.
اپل پِی (Apple Pay)
Apple Pay یک سرویس پرداخت موبایلی و کیف پول دیجیتال است که توسط شرکت اپل معرفی شده است. این سرویس به کاربران امکان میدهد تا به صورت خصوصی، در برنامههای iOS و در وبسایتهای مختلف، عملیات پرداخت را انجام دهند. اپل پِی در iPhone ،Apple Watch ،iPad و Mac پشتیبانی میشود. این سرویس به کمک یک PIN، تراکنش دیجیتالی را جایگزین کارتهای اعتباری میکند.
امنیت پرداخت در این سرویس با افزودن احراز هویت دو مرحلهای (Two-step verification) از طریق تاچ آیدی، فِیس آیدی، پین یا رمز عبور دستگاه iOS تامین میشود.
اپل پِی با آیفون ۶ و بالاتر، آیپد اِیر ۲ و بالاتر، اپل واچ و همین طور مک بوکهای دارای تاچ آیدی سازگار است.
اپل تیوی+ (Apple TV+)
اپل تیوی+ یک سرویس تحت وب جهت اشتراک محتوای تلویزیونی است که توسط شرکت اپل در تاریخ ۱ نوامبر ۲۰۱۹ آغاز به کار کرد. این سرویس در ۲۵ مارس در همایش ویژهی اپل در سالن استیو جابز معرفی شد. در این مراسم، سلبریتیهایی از جمله جنیفر آنیستون، اپرا وینفری، استیون اسپیلبرگ و جیسون موموا که در این پروژه با اپل همکاری کرده بودند، حضور داشتند.
– دسترسی به Apple TV+
محتوای Apple TV+ از طریق وبسایت اپل و از نیز اپلیکیشن TV اپل، قابل مشاهده است. اپل برای این سرویس، اپلیکیشن اندروید و ویندوز ارائه نداده است. همچنین هیچ روشی برای استریم کردن ویدیوها توسط Chromecast یا تلویزیونهای اندرویدی معرفی نکرده است تا کاربران فقط از طریق Apple TV به این سرویس دسترسی داشته باشند.
در ابتدا، Apple TV+ تنها در ۱۰۰ کشور کم جمعیت در دسترس بود اما رفته رفته و با توسعهی زیرساختها، اپل این سرویس را برای تمام کشورها فراهم کرد.
Family Sharing
Family Sharing سرویسی است که در ژوئن سال ۲۰۱۴ توسط اپل در iOS 8 معرفی شد. این سرویس امکان اشتراک گذاری آیتمهای خریداری شده از فروشگاههای Apple برای افراد خانواده را فراهم می کند. در این سرویس، هر خرید از اپ استور، iTunes و iBooks، با اعضای دیگر خانواده به اشتراک گذاشته میشود (تا سقف شش نفر)؛ همچنین تنها یک اشتراک Apple Music ،Apple News و iCloud نیز برای تمام اعضای خانواده قابل استفاده است.
هر فرد همچنین میتواند تصاویر، تقویم و یادآورهای خود را با دیگر اعضای خانواده به اشتراک بگذارد و همچنین در این سرویس، اعضای خانواده میتوانند در یافتن دستگاههای گم شده، به یکدیگر کمک کنند. Family Sharing را میتوان در آیفون، آیپد و آیپاد تاچ با iOS 8 یا بالاتر، در Mac با سیستمعامل OS X Yosemite یا بالاتر و در iTunes 12 و همچنین در کامپیوترهای ویندوزیِ دارای iCloud استفاده کرد.
فایند مای (Find My)
Find My یک سرویس – اپلیکیشن میباشد که توسط اپل ارائه شده است. به کمک این سرویس میتوان دستگاههای آیفون، آیپد، مک، اپل واچ و اِیرپاد را ردیابی کرد.
اپل در همایش WWDC 2019 سرویس Find My را به همراه iOS 13 و macOS 10.15 (مک او اس کاتالینا) معرفی کرده و اعلام کرد این سرویس، عملکرد اپلیکیشنهای Find My iPhone ،Find My Mac و Find My Friend را به صورت جامع در یک محیط انجام میدهد.
این سرویس علاوه بر ردیابی دستگاههای گم شدهی اپل، قابلیتهای زیر را نیز در اختیار کاربران قرار میدهد:
- پخش صدا: باعث میشود دستگاه، یک صدا با بیشترین قدرت خود پخش کند تا یافتن آن آسان شود.
- روشن کردن صفحه: صفحهی دستگاه را روشن کرده و نور سفید منتشر میکند تا دستگاه در محیطهای کم نور پیدا شود.
- حالت “گم شده”: در این حالت کاربر میتواند دستگاه را قفل کرده و یک پیغام به همراه یک شماره تماس روی صفحهی آن نمایش دهد تا یابندهی دستگاه بتواند آن را به مالکش برگرداند.
- پاک کردن حافظه: با این قابلیت، کاربر میتواند تمام اطلاعات موجود روی دستگاهش را حذف کند تا اگر دستگاه پیدا نشد، حداقل اطلاعات کاربر جایی پخش نشود.
گیم سنتر (Game Center)
Game Center یک اپلیکیشن است که توسط اپل منتشر شده و به کاربران امکان میدهد پیشرفت خود در بازیها را ذخیره کرده و با دوستان خود بازیهای آنلاین چندنفره (Multiplayer) انجام دهند. این برنامه در طی رویداد پیشنمایش iOS 4 در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۱۰ معرفی شد. این سرویس هماکنون میتواند پیشرفت کاربر در بازیهای Multiplayer را بین نسخههای Mac و iOS برنامه، همگامسازی کند.
از تاریخ ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶، اپلیکیشن Game Center از iOS 10 و macOS Sierra حذف شد. البته این سرویس هنوز هم وجود دارد و کاربرانی که اهل بازی هستند، میتوانند آن را از اپ استور به طور جداگانه دانلود و نصب کنند.
آیکلود (iCloud)
iCloud یک سرویس ذخیرهسازی ابری و کلود کامپیوتینگ از شرکت اپل است که در ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ راه اندازی شد. تعداد کاربران این سرویس در سال ۲۰۱۸، ۸۵۰ میلیون نفر تخمین زده شده است.
این سرویس به کاربران امکان میدهد تا دادههایی از قبیل اسناد، عکسها و موسیقی را از هر جای دنیا روی سرورهای اپل ذخیره کرده و روی iOS، دستگاههای macOS و کامپیوترهای ویندوزی به آنها دسترسی داشته باشند و همچنین میتوانند دادهها را با دیگر کاربران به اشتراک گذاشته و در صورت گم شدن یا سرقت دستگاه، اطلاعاتشان را از دست ندهند.
iCloud همچنین قابلیت پشتیبان (بکاپ) گیری آنلاین از اطلاعات کاربران iOS را فراهم میکند. کاربران همچنین میتوانند با اتصال اپلیکیشن AirDrop به حساب خود در iCloud، عکسها، موسیقی و بازیهای خود را به صورت آنلاین با دیگران به اشتراک بگذارند.
آیکلود جایگزین سرویس قبلی اپل که MobileMe بود، شده است.
آیتیونز (iTunes)
iTunes یک مدیاپلیر، کتابخانهی رسانهای، پخش کنندهی اینترنتی رادیو، ابزاری برای مدیریت تلفن همراه و یک فروشگاه است که توسط اپل، توسعه یافته است. از آیتیونز برای خرید، بازی کردن، دانلود و سازماندهی فایلهای چندرسانهای دیجیتال از طریق رایانههای شخصی استفاده می شود.
آیتیونز در ۹ ژانویه ۲۰۰۱ معرفی شد. در ابتدا با ارائهی کتابخانهی صوتی، سازماندهی، جمع آوری و ذخیرهی موسیقی برای کاربران، تمرکز اصلی iTunes روی موسیقی بود. در سال ۲۰۰۵، اپل با ارائهی فیلمهای دیجیتال، پادکستها، کتابهای الکترونیکی و اپلیکیشنهای موبایل در iTunes، محدودهی فعالیت آن را گسترش داد.
عرضهی طیف وسیعی از اطلاعات و قابلیتها در iTunes، استفاده از این سرویس را برای کاربران سخت کرده بود؛ لذا اپل در تاریخ ۳ ژوئن سال ۲۰۱۹ اعلام کرد iTunes در macOS Catalina به چند اپلیکیشن کوچکتر تجزیه خواهد شد. اپلیکیشنهای Music ،Podcasts و TV هر کدام، یک بخش از فعالیتهای آیتیونز را بر عهده گرفتند. همچنین ابزار Finder برای مدیریت دستگاه معرفی شد.
آیوُرک (iWork)
iWork یک مجموعه از اپلیکیشنهای کاربردی است که توسط اپل برای سیستمعاملهای macOS و iOS ایجاد شده است و همچنین از طریق وبسایت iCloud نیز به صورت مستقیم در دسترس است.
iWork شامل برنامههایی نظیر Keynote برای ساخت فایلهای ارائه (Presentation)، واژه پرداز، برنامهی نشر سند و صفحه گسترده (که Numbers نام دارد) است. آیورک به عنوان یک مجموعهی اداری برای استفادههای خانگی و مشاغل کوچک شناخته شده و نسبت به رقبایش مانند مایکروسافت آفیس و مجموعهی LibreOffice، امکانات کمتری دارد؛ اما رابط کاربری آن ساده بوده و از صفحههای لمسی پشتیبانی میکند و همچنین با سرویس iCloud نیز سازگاری دارد.
اولین نسخهی آیورک که iWork 05 نام داشت در ۱۱ ژانویه ۲۰۰۵ در کنفرانس و نمایشگاه Macworld معرفی شده و در ۲۹ ژانویه در دسترس کاربران قرار گرفت.
شازم (Shazam)
Shazam یک اپلیکیشن نام آشناست که توسط اپل خریداری شده و توسعه یافته است. این اپلیکیشن میتواند موسیقی، فیلم و نمایشهای تلویزیونی را بر اساس یک نمونهی کوتاه ضبط شده توسط کاربر، شناسایی کند. این اپلیکیشن برای Android ،macOS ،iOS ،watchOS ،tvOS و Windows در دسترس است.
توسعهدهندهی اصلی شازم، شرکت Shazam Entertainment است که در سال ۱۹۹۹تاسیس شد. اپل در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۸، این شرکت را با قیمت ۴۰۰ میلیون دلار به مالکیت خود در آورد.
هماکنون شازم، رقبای بزرگی چون Sound Hound و Genius Lyrics دارد. در گذشته، شرکت سونی نیز سرویس مشابهی با نام Track ID داشت که تا زمان فعالیتش، به عنوان بهترین سرویس شناسایی موزیک در دنیا شناخته میشد.