کنفرانس WWDC 2020 اپل دقایقی پیش به پایان رسید و ما با جدیدترین نسخه از پلتفرمهای نرم افزاری اهالی کوپرتینو یعنی آی او اس ۱۴، آیپد او اس ۱۴، واچ او اس ۷ و تی وی او اس ۱۴ آشنا شدیم. همچنین علاوه بر سیستمهای عامل، اپل یک خبر بسیار مهم را به علاقهمندان به کامپیوترهای مک اعلام کرد و آن هم چیزی نبود جز ساخت چیپست اختصاصی اپل سیلیکون برای مک. پیش از این دستپخت اپل در آیفون و آیپد را دیده بودیم و حالا با تولید تراشه اختصاصی برای دستگاههای مک، کاربران میتوانند از هماهنگی بالای سخت افزار و نرم افزار برای به دست آوردن بالاترین سطح بهرهوری در مک بوک و آی مک لذت ببرند.
بنابراین در ادامه با اناردونی همراه باشید تا مهمترین موارد مطرح شده در کنفرانس توسعه دهندگان اپل را با هم بررسی کنیم و ببینیم قابلیتهای جدیدی که اپل در اختیار توسعهدهندگان و کاربران سیستمهای عامل خود قرار میدهد، کدامها هستند. همچنین توجه داشته باشید که در روزهای آینده، به طور کامل به معرفی قابلیتهای هر سیستم عامل خواهیم پرداخت با بیشتر در جریان جزئیات آنها قرار بگیرید.
معرفی اپ لایبرری و ویجتهای جدید برای آی او اس ۱۴
مهمترین بخش کنفرانس توسعه دهندگان اپل امسال مربوط به آی او اس ۱۴ میشد و بسیاری از کاربران آیفون علاقهمند بودند تا قابلیتهای نسخهی جدید سیستم عامل موبایل اپل را مشاهده کنند. اپل نیز ما را ناامید نکرد و شاهد رونمایی از قابلیتهایی بودیم که سالها توسط کاربران درخواست میشد. قابلیت اپ لایبرری در آی او اس ۱۴ باعث میشود اپلیکیشنها به جای این که در چندین صفحه به طور نامرتب قرار بگیرند، در فولدرهای دستهبندی شده بر اساس موضوعات مختلف نظیر بازی، شبکههای اجتماعی، سرگرمی و ابزارهای کاربردی و در یک صفحه چیده شوند. دستهبندی به طور خودکار انجام میشود و کاربران میتوانند میانبر مربوط به این بخش را در انتهای هوم اسکرین خود مشاهده کنند.
قابلیت تصویر در تصویر ویژگی دیگری است که در آی او اس ۱۴ به شما اجازه میدهد هنگام تماشای ویدیو به هوم اسکرین برگردید و یک اپلیکیشن دیگر به طور مثال اپ یادداشت را باز کنید و همزمان با نوت برداری، ویدیو را تماشا کنید. امکان پنهان کردن این ویدیو و بازگرداندن مجدد آن به صفحه از طریق یک آیکون در کنار صفحه نیز وجود دارد.
نرم افزار Messages آی او اس نیز چه از حیث طراحی ظاهری و چه از نظر قابلیتهای کابردی، تغییرات زیادی در آی او اس ۱۴ خواهد داشت. امکان پین کردن مکالمات، قابلیت منشن کردن نفرات با استفاده از نام آنها، امکان تنظیم نمایش پیامها تنها در زمانی که شما منشن شدهاید، المانهای ظاهری جدید برای ویرایش و شخصیسازی مموجیهای تصویری، امکان تعیین تصویر یا اموجی به عنوان تصویر پروفایل گروه و نمایش نفرات در اطراف آن، نمایش آخرین نفرات فعال در گروه و آخرین پیام ارسال شده به صورت تصویری و تغییر نحوهی نمایش پیامهای پاسخ داده شده، از مهمترین قابلیتهای نرم افزار Messages آی او اس در کنفرانس WWDC 2020 اپل بودند.
امکان قرار دادن ویجتها بر روی هر صفحه از هوم اسکرین در سایزهای مختلف، بخش دیگری از آی او اس ۱۴ را تشکیل میدهند. سرانجام شما میتوانید ویجت مربوط به ابزارهای کاربردی مختلف نظیر پیشبینی آب و هوا، اخبار و گالری تصاویر را روی صفحه قرار دهید و نکتهی جذاب اینجاست که میتوانید آنها را در سایزهای متفاوت، در هر صفحهای که مایل هستید و حتی بین آیکون اپلیکیشنها قرار دهید. همچنین ویجت Smart Stack به شما اجازه میدهد چندین ویجت را به صورت همزمان داخل یک کادر مستطیلی مشاهده کرده و بتوانید بین آنها سوایپ کنید و جابجا شوید.
در iOS 14 آیفون به سوئیچ هوشمند خودرو تبدیل میشود!
قابلیت جذاب دیگر iOS 14 که در کنفرانس WWDC 2020 اپل معرفی شد، این است که در خودروهای جدیدی که از پلتفرم CarPlay پشتیبانی میکنند، کاربران میتوانند بدون نیاز به سوئیچ خودرو و تنها با استفاده از چیپ ان اف سی آیفون، خودروی خود را روشن کنند. نکتهی جذابتر اینجاست که کاربران میتوانند امکان روشن کردن خودرو (سوئیچ دیجیتالی) را با دیگر کاربران نیز به اشتراک بگذارند تا آنها با استفاده از آیفون خود و بدون نیاز به حضور شما، خودرو را روشن کنند. حتی شما میتوانید میزان دسترسی راننده را نیز تعیین کنید تا به طور مثال هنگامی که سوئیچ را با افراد کم سن و سالتر به اشتراک میگذارید، نحوهی استفاده او از خودرو را محدودتر نمایید.
فعلا مدل ۲۰۲۱ بی ام و M5 اولین خودرویی است که از این قابلیت پشتیبانی میکند و قرار است در آینده مدلهای دیگری نیز به این جمع اضافه شود.
ویژگی اپ کلیپس (App Clips) در آی او اس ۱۴ نیز یک قابلیت جالب دیگر است. به لطف این ویژگی شما میتوانید از بخشی از یک اپلیکیشن بدون آن که نیاز به دانلود کامل آن داشته باشید، استفاده کنید. به طور مثال زمانی که وارد یک رستوران میشوید و میخواهید از اپلیکیشن پرداخت آنها استفاده کنید، اما این نرم افزار روی آیفون شما نصب نیست، به راحتی میتوانید چیپ ان اف سی را نزدیک دستگاه مورد نظر کنید تا اپ کلیپس فعال شده و تنها آن بخش از اپلیکیشن که برای پرداخت لازم است را اجرا کند.
قابلیت اپ کلیپس برای آی او اس جدید اپل
این نرم افزارها حجم بسیار پایینی دارند، نیازی به نصب و حذف آنها از روی دیوایس نیست و کاربران میتوانند لینک مربوط به آنها را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. نکتهی جذاب ماجرا اینجاست که امکان دریافت اپ کلیپس از طریق کدهای QR، پایانههای ان اف سی، لینکهای داخل وبسایتها و پیامهای دریافت شده از دیگر کاربران وجود دارد.
سیری نیز دچار تغییرات مهمی از حیث طراحی شده و به جای پوشاندن تمام صفحه، تنها به صورت یک آیکون متحرک در پایین صفحه به نمایش در میآید تا مزاحم کاربر نشود. همچنین از لحاظ توانایی پاسخ دادن به نیازهای کاربران و هوش مصنوعی، سیری بهبودهای زیادی دریافت کرده که در آینده به طور کامل به آن خواهیم پرداخت. اپلیکیشن Translate نیز به عنوان نرم افزار پیشفرض آی او اس ۱۴ برای ترجمهی زبانهای مختلف معرفی شد. این نرم افزار قابلیت کار به صورت آفلاین را خواهد داشت و میتواند به طور همزمان، گفتگوی کاربران به زبانهای مختلف را شناسایی و ترجمه کند تا هنگام سفر به کشورهای خارجی، هر دو طرف به طور همزمان بتوانند صدای ترجمه شده را بشنوند.
نسخهی بتای مخصوص توسعهدهندگان به زودی منتشر خواهد شد و برای دریافت و آزمایش آن نیاز به حساب کاربری اپل دولوپر خواهید داشت. دیگر کاربران نیز میتوانند از طریق نسخهی بتای عمومی که تا چند هفتهی دیگر عرضه میشود، قابلیتهای جدید آی او اس ۱۴ را تجربه کنند. درست مشابه هر سال، طبق اعلام تیم کوک در پایان کنفرانس توسعه دهندگان اپل، نسخهی نهایی نیز در فصل پاییز و به همراه آیفونهای جدید برای کاربران سراسر جهان به طور عمومی منتشر خواهد شد.
آیپد او اس ۱۴بسیار شبیه مک او اس خواهد بود
سیستم عامل آیپد او اس ۱۴ دیگر مهمان ویژهی کنفرانس WWDC 2020 اپل بود و اعلام شد که تمام قابلیتهای جدید آی او اس ۱۴، درون آیپد او اس ۱۴نیز قابل استفاده خواهد بود. علاوه بر اینها، عملکرد این نسخه روانتر شده و طراحی نرم افزارهای پیشفرض نظیر گالری تصاویر، نرم افزار تقویم و فایل منیجر دچار تغییرات اساسی شده تا بتوان از پتانسیل نمایشگر بزرگتر آیپد بیشتر بهره برد. قابلیت جستجو یکی دیگر از ویژگیهای جدید آیپد او اس ۱۴ است که شباهت زیادی به ابزار جستجوی مک دارد.
با استفاده از ابزار یونیورسال سرچ در هر قسمتی از رابط کاربری میتوان به جستجو پرداخت و همه چیز از جمله مخاطبین، نرم افزارها، جستجوی وب، پرسشها و … را از طریق آن پیدا کرد. سرعت بالا و یکپارچگی این قابلیت کمک میکند که کاربران نیازی به ابزار دیگری برای پیدا کردن آیتمهای مد نظر خود نداشته باشند.
هم در آی او اس ۱۴ و هم در آیپد او اس ۱۴، زمانی که تماس برقرار میشود و شما در حال استفاده از یک اپلیکیشن تمام صفحه باشید، دیگر صفحهی تماس مزاحم کارتان نخواهد شد و یک نوتیفیکیشن کوچک در بالای صفحه به نمایش درمیآید و از طریق آن میتوانید به تماس (تلفنی یا تماسهای تصویری از طریق فیس تایم، اسکایپ و …) پاسخ دهید یا آن را رد کنید.
امکان تغییر اپلیکیشن پیشفرض برای مدیریت ایمیل و مرور وب، قابلیت Scribble برای تشخیص دستخط کاربران به زبانهای مختلف و تبدیل آن به متن تایپ شده و امکانات پیشرفتهتر در نرم افزار یادداشتبرداری برای تنظیم شکلها و خطوط از دیگر تغییرات آیپد OS 14 محسوب میشوند.
مک او اس ۱۰.۱۶ (MacOS Big Sur) معرفی شد
در کنار نسخههای جدید سیستم عامل گجتهای هوشمند اپل، از نسخهی جدید سیستم عامل مک با نام MacOS Big Sur نیز در کنفرانس توسعه دهندگان اپل رونمایی شد. در این نسخه تغییرات متعددی در طراحی آیکون اپلیکیشنهای پیشفرض و منوهای مختلف انجام شده است و منوی بالای صفحه نیز حالتی نیمه شفاف خواهد داشت. یک قسمت جدید مشابه کنترل سنتر آی او اس به منوی بالایی اضافه شده و کاربران میتوانند آیکونهای داخل آن را جدا کرده و به صورت جداگانه داخل منو قرار دهند.
همچنین قسمت نمایش نوتیفیکشنها نیز تغییر کرده و حالا تمام نوتیفیکیشنهای مشابه، به صورت دستهبندی شده نمایش داده میشوند تا مدیریت آنها آسانتر باشد. امکان اضافه کردن ویجتها نیز به این قسمت وجود دارد و در مک او اس بیگ سر، تمام ویژگیهای جدید نرم افزار پیامرسانی شامل منشن کردن کاربران، مموجیها، استیکرهای مموجی و … قابل دسترسی خواهد بود.
مرورگر اینترنتی سافاری نیز حالا امنتر و سریعتر از گذشته عمل میکند و صفحهی آغاز برنامه را کاربران میتوانند به سلیقهی خود ویرایش کرده و آیتمهای داخل آن را تغییر دهند.
تراشههای اختصاصی اپل سیلیکون این بار بر روی مک
طبق گزارشهایی که طی چند هفتهی اخیر منتشر شده بود، اپل سرانجام موفق به تولید چیپستهای اختصاصی خود تحت عنوان اپل سیلیکون شده و قصد دارد که از تراشههای ساخت اینتل خداحافظی کند. به لطف این پردازندههای اختصاصی مبتنی بر معماری ARM، کاربران قادر خواهند بود عملکرد بسیار روانتری را تجربه کنند و با هماهنگی بالای سخت افزار و نرم افزار، کامپیوترهای اپل میتوانند از قابلیتهای بهتری نظیر Neural engine برای یادگیری ماشینی و البته امنیت بالاتر در بهکارگیری تاچ آیدی، اپل پی و … بهرهمند شوند.
طبق توضیحات مدیران این برند آمریکایی در کنفرانس توسعه دهندگان اپل، تمام قابلیتهای جدید سیستم عامل بیگ سر ۱۰.۱۶ بر روی دستگاه دارای یک چیپ اختصاصی اپل به نمایش درآمد. حتی اپلیکیشنهای سنگینی نظیر Final Cut Pro و Logic Pro نیز عملکرد فوقالعاده سریعتری در هماهنگی با این تراشه خواهند داشت و کاربران میتوانند از همان تجربهی ایدهآل آیفون و آیپد، این بار بر روی کامپیوترهای دسکتاپ اپل لذت ببرند.
دیگر آیتمهای معرفی شده در کنفرانس WWDC 2020 اپل
تکنولوژی صدای فراگیر سه بعدی برای هندزفریهای AirPods Pro و امکان استفاده از آنها به طور همزمان بر روی چند دستگاه اپل و جابجایی بین آنها، بهبود نرم افزار مسیریابی و قابلیت پیشنهاد مسیرهای مناسب دوچرخهسواری در اپل مپس، قابلیتهای جدید امنیتی برای گجتهای خانگی هوشمند و بهبودهای گسترده در پلتفرم اسمارت هوم اپل، تغییر نام اپلیکیشن Activities به اپلیکیشن فیتنس، شناسایی فعالیتهای ورزشی کاربر و چندین نوع رقص محبوب جهان به طور دقیقتر، حالت تصویر در تصویر برای تی وی او اس ۱۴، امکان ویرایش واچ فیسها و به اشتراک گذاری آنها با دیگر کاربران و قابلیت تحلیل کیفیت خواب کاربر در واچ او اس ۷ از دیگر آیتمهای مطرح شده در کنفرانس WWDC 2020 اپل بود که در مجلهی خبری اناردونی طی روزهای آینده، مطالب کاملتری برای هرکدام منتشر خواهیم کرد.
صفحه مربوط به iOS 14 در سایت اپل | صفحه مربوط به MacOS Big Sur
صفحه مربوط به WatchOS 7 در سایت اپل | صفحه مربوط به iPadOS 14 در سایت اپل