شرکت اپل یک شرکت چند ملیتی آمریکایی فعال در حوزهی فناوری است که دفتر اصلی آن در شهر کوپرتینو ایالت کالیفرنیا بنا شده است. اپل از پیشگامان نوآوری و تکنولوژی در جهان است که بسیاری از محصولات و خدماتش در سراسر دنیا، جزو محبوبترینها هستند. این شرکت در کنار آمازون، گوگل و مایکروسافت، یکی از چهار شرکت بزرگ فناوری محسوب میشود. در این مقاله نگاهی گذرا به تاریخچهی بزرگترین محصولات اپل میاندازیم…
آیفون (iPhone)
– داستان تولد آیفون
داستان آیفون از آنجا شروع شد که مدیرعامل اپل، استیو جابز، از مهندسان فنی این شرکت درخواست کرد تا راجع به استفاده از دستگاههای لمسی و تبلتها تحقیق کنند. استیو جابز پیش از این، کارکنانش را وادار به تمرکز روی iPod کرده بود. همچنین استیو جابز برنامهنویسان خود را به توسعهی سرویس iTunes واداشته بود؛ سرویسی که میتوانست برای همگامسازی اطلاعات کاربران، در iPod استفاده شود.
– طرح اولیه
طرح اولیهی (فیزیکی) آیفون توسط جانی آیو، مدیر ارشد طراحی اپل، ایجاد شده است. در سال ۲۰۰۴ یک نمونهی بتا (آزمایشی) از آیفون ساخته شد تا تیم تولید آیفون، دستورات آزمایشی خود را روی آن تست کند. با وجود این که آیفون بتا، اولین مدل ساخته شدهی “آیفون” بود، اما هیچ گاه به دنیا عرضه نشد؛ زیرا انتظارات اپل از یک موبایل را برآورده نمیکرد! اما این آیفون برای اپل، نقطهی شروعی بود تا قبل از معرفی یک موبایل، تواناییهای بالقوهی آن را کشف کند.
– معرفی
پس از چندین مرحله آزمون و خطا، اولین آیفون به شکل رسمی تولید و در سال ۲۰۰۷ به دنیا معرفی شد. نهم ژانویهی ۲۰۰۷ بود که استیو جابز نخستین آیفون را در همایش Macworld معرفی کرد. این معرفی، توجه بسیاری از رسانهها را به خود جلب کرد. جابز اعلام کرد که این آیفون در اواخر همان سال به دنیا عرضه میشود و در ۲۹ ژون ۲۰۰۷ اولین آیفون در دنیا منتشر شد.
اولین نسخهی آیفون تنها در کشورهای آمریکا، انگلستان، کانادا، آلمان، نروژ، سودان، فنلاند، فرانسه، اسپانیا و آفریقای جنوبی عرضه شد.
اپل در روز ۲۹ ژون ۲۰۰۷ همزمان با عرضهی آیفون، نسخهی ۷.۳ نرم افزار iTunes را نیز منتشر کرد. آن نسخه شامل امکاناتی بود که از فعالسازی و همگامسازی سرویس اطلاعات آیفون پشتیبانی میکرد. اولین نسخهی آیفون در کارخانهی تایوانیِ Hon Hai (که امروزه Foxconn نام دارد) تولید شد؛ این آیفون از شبکهی ۲G پشتیبانی میکرد.
آیپد (iPad)
– ایدهی اولیه
کار بر روی آیپد از سال ۲۰۰۴ شروع شد. زمانی که مدیر ارشد بخش طراحی، جانی آیو به همراه چند طراح دیگر، ایدهی جدیدی برای یک تبلت ارائه دادند. قرار بود نتیجهی این ایده، پیش از آیفون به بهرهبرداری برسد، اما با گذشت زمان، اپل تصمیم گرفت در سال ۲۰۰۷ فقط آیفون را عرضه کند.
پس از معرفی آیفون، شایعاتی در مورد تبلت اپل سر زبانها افتاد. گزارشهای متناقضی توسط خبرگزاریهای IT منتشر میشد که حدس میزد تبلت اپل چه نامی خواهد داشت و چه کارهایی انجام خواهد داد. در تمام این مدت، اپل به سختی مشغول تحقیق و طراحی یک تبلت کارآمد و زیبا بود. سرانجام استیو جابز، مدیر عامل اپل، iPad را در تاریخ ۲۷ ژانویه ۲۰۱۰ در مرکز Yerba Buena در سانفرانسیسکو معرفی کرده و به تمام شایعاتی که دربارهی آن وجود داشت، خاتمه داد.
– اولین آیپد
اولین نسل آیپد از شبکهی ۳G بهره میبرد. آیپد، نخستین محصول اپل بود که از پردازندهی انحصاری اپل استفاده میکرد. پردازندهی A4 اپل، قلب تپندهی این آیپد بود. همچنین این آیپد ۹.۷ اینچی، با سه مدل حافظه ۱۶، ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی به بازار عرضه شد.
اپل در آیپد توانست رابط چند لمسی آیفون را در یک نمایشگر بسیار بزرگتر پیادهسازی کند. این امر، کارایی آیپد را بیشتر به لپتاپها نزدیک کرد. البته در آن زمان هنوز سیستمعامل آیپد، انعطاف کافی را نداشت. اپل رفته رفته از همان سیستمعامل آیفون، یک نسخهی مخصوص برای آیپد ایجاد کرد که امکانات بیشتری داشت. برای مثال، برخلاف آیفون که تمام اپلیکیشنها را به صورت عمودی اجرا میکرد، در آیپد، کاربران میتوانستند از برنامه ها و صفحهی اصلی، هم در جهت افقی و هم عمودی استفاده کنند.
خیلی از خبرگزاریها بر این باور بودند که آیپد در آینده موفق نخواهد بود و با شکست مواجه خواهد شد اما تغییر سیاستهای اپل با هدف بهبود سطح کیفی امکانات آیپد، مانع از تحقق باور این خبرگزاریها شد تا این که امروز همه میدانیم آیپد آمده است تا بماند.
آیپاد (iPod)
– جرقهی تولید آیپاد
پیش از تولد آیپاد، اپل دو موزیک پلیر دیگر به نامهای Apple Newton (از ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۸) و eMate (از ۱۹۹۷ تا ۱۹۹۸) به بازار عرضه کرده بود. به دلیل استقبال کم از این دو محصول، اپل تصمیم گرفت یک پخش کنندهی “موبایل محور” تولید کند؛ چیزی که در آینده آیپاد نام گرفت.
ایدهی تولید آیپاد از آنجا آمد که استیو جابز میدید تمام موزیک پلیرهای موجود در بازار آن دوران، یا خیلی بزرگ و بد فرم هستند و یا بسیار کوچک و بلا استفاده. همچنین رابط کاربری اکثر آنها به طرز عجیبی “افتضاح” بود!
استیو جابز از بخش مهندسی سخت افزار درخواست کرد تا یک دستگاه پخش کنندهی مدیا طراحی کنند. به درخواست او، مدیر ارشد بخش سخت افزار اپل، جان رابینستِین، گروهی از مهندسین را دور هم جمع کرد تا خط تولید iPod را طراحی کنند. محصول همفکری این تیم، در کمتر از یک سال تولید شد!
– رابط کاربری آیپاد
اپل برای این که طراحی رابط کاربری آیپاد، تحت نظارت مستقیم استیو جابز باشد، از پلتفرم آمادهی PortalPlayer که مخصوص موزیک پلیرها بود استفاده نکرد؛ بلکه با کمک شرکت Pixo نرم افزار iPod را توسعه داد. در این حین، استیو جابز به صورت مستقیم، به پیشرفت کار و کیفیت خروجی آن نظارت میکرد.
– نامگذاری آیپاد
اپل جهت نامگذاری موزیک پلیر خود، از اصحاب قلم دعوت کرد تا به دفتر شرکت بیایند. نام iPod توسط وینی چیوکو که یک نویسندهی فریلنسر بود پیشنهاد شد. اپل در مورد این علامت تجاری تحقیق کرد و دریافت که iPod از قبل توسط فردی به نام جوزف گراسو از نیوجرسی برای کیوسک اینترنتی استفاده شده است. البته عمر این کیوسک اینترنتی تا سال ۲۰۰۱ به پایان رسیده بود. به درخواست اپل، آن فرد، نام iPod را به این شرکت اختصاص داد.
– معرفی و عرضه
آیپاد در ۲۳ اکتبر ۲۰۰۱ معرفی شد. استیو جابز در مراسم معرفی آیپاد، آن را به عنوان یک محصول سازگار با مک قلمداد کرد که با ۵ گیگابایت حافظه، تا ۱۰۰۰ آهنگ را برای کاربران ذخیره میکند. آیپاد معرفی شد و رفته رفته به محبوبترین ابزار گوش کردن موسیقی برای کاربران تبدیل شد. در اواسط سال ۲۰۱۵، چندین رنگ جدید برای همهی مدلهای iPod در آخرین نسخهی iTunes مشاهده شد. آن آیپادها در فاصلهی کوتاهی به بازار عرضه و با استقبال گرم از سوی کاربران مواجه شدند.
روند موفقیت آیپاد همچنان ادامه داشت، اما با پیدایش نسل جدید تلفنهای همراه، برخی مدلهای آیپاد نقش کمرنگتری در بازار محصولات دیجیتال پیدا کردند. در تاریخ ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۷، اپل، آیپادهای Nano و Shuffle را از فروشگاههای خود حذف کرد و این نشانگر پایان تولید این مدلهای آیپاد بود. در حال حاضر، iPod Touch تنها مدل باقیماندهی آیپاد است که کماکان تولید میشود.
اپل تیوی (Apple TV)
– اپل تیوی چیست؟
اپل تیوی یک پخش کنندهی رسانهی دیجیتال و میکروکنسول است که توسط شرکت اپل ساخته شده است. یک دستگاه کوچکِ شبکه و سرگرمی که میتواند دادههای دیجیتالی محتوای بصری و صوتی مانند موسیقی، فیلم، بازی و… را دریافت کرده و روی نمایشگری که به آن متصل است، نمایش دهد. Apple TV همچنین میتواند تصویر و محتوای موبایل را نیز روی تلویزیون نمایش دهد.
– تجربههای ناموفق اپل در صنعت سرگرمی
در سال ۱۹۹۳ اپل با معرفی تلویزیون مکینتاش (Macintosh TV) برای اولین بار تلاش کرد تا وارد عرصهی سرگرمیهای خانگی شود. Macintosh TV دارای یک صفحه نمایش ۱۴ اینچیِ CRT به همراه یک کارت تیونرِ تلویزیون بود. مکینتاش تیوی محصول موفقی نبود، زیرا تنها ۱۰،۰۰۰ دستگاه از آن تا سال ۱۹۹۴ (که تولیدش خاتمه یافت) فروش رفته بود.
حرکت بعدی اپل در صنعت تلویزیون، معرفی “تلویزیون باکس تعاملی” (Interactive TV Box) در سال ۱۹۹۴ بود. TV Box اپل یک همکاری مشترک بین شرکتهای اپل، BT و Belgacom بود، اما هرگز معرفی نشد و به فروش نرسید.
آخرین تلاش عمده و مهم اپل برای ورود به بازار سرگرمی خانگی، قبل از اپل تیوی، آغاز عرضهی Bandai Pippin در اواخر دهه ۱۹۹۰ بود. Bandai Pippin تلفیقی از یک کنسول بازی خانگی با یک رایانهی شبکه شده بود که در سال ۲۰۰۵ به دلیل قطع همکاری شرکت Pippin با اپل، تولید Bandai Pippin به اتمام رسید.
– تولد اپل تیوی
سرانجام اپل در ۲۱ مارس ۲۰۰۷، اولین نسل کنسول ویدیویی خود به نام Apple TV را به دنیا معرفی کرد. این دستگاه در ابتدا یک حافظهی ۴۰ گیگابایتی داشت اما در ۳۱ مِی ۲۰۰۷ مدلی دیگر با ۱۶۰ گیگابایت هارد HDD عرضه شد. فروش نسخهی ۴۰ گیگابایتی Apple TV تا سال ۲۰۰۹ ادامه داشت.
روند تولید اپل تیوی ادامه یافت تا این که در ۱۲ سپتامبر سال ۲۰۱۷، اپل نسل پنجم تلویزیون خود را با نام Apple TV 4K معرفی کرد. این نسل، از خروجی ۲۱۶۰p، تکنولوژی HDR10، صدای دالبی و پردازندهی A10 X Fusion که بهینهتر از نسلهای قبل بود، بهره میبرد. همزمان با معرفی نسل پنجم اپل تیوی، اپل اعلام کرد که نسحهی ۶۴ گیگابایتی نسل چهارم این دستگاه دیگر تولید نخواهد شد.
هم اکنون اپل تیوی با سرویسهای متنوع و جالبی در اختیار عموم کاربران است و همچنان اپل درحال توسعهی آن میباشد.
آیمک (iMac)
– آیمک چیست؟
آیمک به کامپیوترهای رومیزی یکپارچه (all-in-one) که توسط اپل تولید و معرفی شدهاند گفته میشود. این محصول از زمان معرفی در آگوست ۱۹۹۸ به بخش اصلی فروش رایانههای اپل تبدیل شده است. آیمک در هفت نسل، تکامل یافته است.
– اولین و دومین نسل آیمک
نسل اول آیمک که iMac G3 نام داشت، ظاهری “تخممرغ” گونه داشت. G3 از یک مانیتور CRT که توسط یک بدنهی پلاستیکی شفاف پوشانده شده بود بهره میبرد. نسل دوم که iMac G4 نام داشت، دارای یک پایهی نیمکرهای بود که تمام اجزای اصلی سخت افزار در آن قرار داشت. یک مانیتور LCD نیز بر روی یک بازوی آزاد متحرک که به آن متصل بود، به عنوان نمایشگر این نسل آیمک به کار میرفت.
– آیمک در نسلهای آینده
در نسل سوم و چهارم، یعنی iMac G5 و Intel iMac، تمام قطعات سخت افزار، درون محفظهی مانیتور قرار داده شده بود. به این ترتیب، یک طراحی یکپارچه باریک ایجاد شده بود. اپل در پنجمین نسل آیمک که در اواسط سال ۲۰۰۷ معرفی شد، همان طراحی قبلی را بهبود داده است. برای مثال، ضخامت کلی آیمک را کمتر کرده و جنس آن را به آلومینیوم مات تغییر داد. همچنین با یک صفحهی شیشهای تمام بخش جلویی آیمک را پوشاند.
رفته رفته در نسلهای بعدی، اپل به نازک کردن و افزودن جدیدترین قابلیتها و تکنولوژیهای روز دنیا به محصولش ادامه داد. اپل تاکنون نیز همین روند را ادامه داده است که حاصل آن یک سیستم all-in-one بسیار قدرتمند و زیباست.
– رتینا مهمان آیمک
در اکتبر ۲۰۱۴، اپل از صفحه نمایش اختصاصی خود که Retina نام دارد در آیمک نسل هفتم استفاده کرد. این صفحه نمایش از رزولوشن ۵K پشتیبانی میکرد. همچنین پردازنده و کارت گرافیک جدید، در کنار چندین نوع حافظهی مختلف از دیگر تغییراتی بود که اپل در نسل هفتم آیمک به وجود آورد.
– آیمک پرو
در تاریخ ۵ ژون ۲۰۱۷ اپل یک نسخهی Workstation (مخصوص کارهای سنگین) از آیمک معرفی کرده و نام آن نسل از آیمک را iMac Pro نهاد. iMac Pro از همان صفحه نمایش آیمک نسل قبل استفاده میکرد، اما رنگ بدنهی آن از خاکستری فضایی به نقرهای تغییر یافت. همچنین پردازندهی قدرتمند اینتل به نام Xeon به عنوان مغز متفکر این دستگاه استفاده شده بود. این آیمک از حافظهی SSD بهره میبرد. اپل از دسامبر ۲۰۱۷ شروع به عرضهی iMac Pro کرد و هماکنون نیز این نسل از iMac را تولید میکند.
مک بوک (MacBook)
– مک بوک چیست؟
مک بوک (MacBook) نام تجاری لپتاپهای شرکت Apple است. در کل، مک بوک در دو مدل MacBook Pro (از سال ۲۰۰۶ تاکنون) و MacBook Air (از سال ۲۰۰۸ تاکنون) تولید میشود. یک خط مک بوک متفاوت به نام MacBook (بدون پیشوند) نیز از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ و ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ وجود داشته است.
خانوادهی MacBook در ابتدا طرحهایی شبیه به iBook و PowerBook داشتند (که پیش از آنها تولید میشد) اما رفته رفته از آلومینیوم در تولید بدنهی آنها استفاده شد. در مک بوک از یک کیبورد سیاه رنگ از جنس پلاستیک و پلی کربنات استفاده شده است. چیدمان این صفحه کلید مطابق استاندارد جهانی است.مک بوک در سال ۲۰۰۶ با سری Pro معرفی شد.
– مک بوک پرو
مک بوک پرو (MacBook Pro) در ژانویهی سال ۲۰۰۶، معرفی شد. مک بوک پرو بعد از iMac دومین دستگاه اپل بود که از پردازندههای Intel بهره میبرد. اپل از مک بوک پرو یک مدل ۱۵ اینچی و یک مدل ۱۷ اینچی معرفی کرد و هر دوی آنها در اواخر همان سال بروزرسانی شدند.
– مک بوک اِیر
مک بوک ایر در سال ۲۰۰۸ معرفی شد. استیو جابز در مراسم معرفی، برای آن که ظرافت و نازک بودن مک بوک ایر را به مردم نشان دهد، آن را داخل یک پاکت نامه قرار داده بود! این مک بوک قیمت بسیار کمتری از مک بوک پرو داشت و همین باعث شد عدهی زیادی برای خرید این محصول صف بکشند. MacBook Air در سال های اخیر، پرفروشترین رایانه اپل بود، زیرا ترکیبی از حمل آسان، قدرت و قیمت مناسب را ارائه میداد. مک بوک ایر در پیدایش و تولید اولترابوکها و نِت بوکهای ویندوزی نیز تاثیر فراوانی داشته است.
– بازگشت مک بوک
در سال ۲۰۱۵، اپل سری MacBook که در سال ۲۰۱۲ متوقف کرده بود را دوباره راه اندازی کرد. بازگشت مک بوک که در مارس ۲۰۱۵ اتفاق افتاد، موج بزرگی در دنیای IT به وجود آورد. MacBook از نظر مشخصات، بسیار نازکتر، گرانتر، با قابلیت لمس و با قدرتی کمتر از MacBook Air معرفی شد. با این وجود، بسیاری از کاربران این دستگاه، از طراحی و احساس خوبی که در مخاطب ایجاد میکند تمجید کرده اند.
مک بوک هم اکنون جزو برترین و لوکس ترین محصولات در حوزهی IT بوده و در موارد مختلفی مانند تحقیقات، برنامه نویسی، گرافیک و… استفاده میشود.
اپل واچ (Apple Watch)
– اپل و ساعت هوشمند
اپل واچ از دستهی ساعتهای هوشمند است که توسط شرکت اپل تولید شده است. این ساعت هوشمند، از ابزارهایی کاربردی شامل پیگیری تناسب اندام و برنامههای سلامت محور و همچنین قابلیت همگامسازی با iOS و سایر محصولات و خدمات اپل برخوردار است.
در آوریل ۲۰۱۴، تیم کوک، مدیرعامل اپل اعلام کرد که این شرکت قصد دارد محصولی متفاوت عرضه کند، اما هیچ گونه مورد مشخصی را فاش نکرد تا این که طی یک رویداد مطبوعاتی در سپتامبر ۲۰۱۴ که آیفون ۶ نیز در آن ارائه شد، Apple Watch نیز توسط تیم کوک معرفی شد.
– نامگذاری اپل واچ
اپل در تولید اپل واچ، سنت شکنی کرد و نام این ساعت را iWatch نگذاشت، زیرا تیم کوک بر این باور بود که iWatch ذهن کاربران را به روال قبل و محصولات گذشتهی اپل مانند iPod، iPhone و iPad معطوف کرده و نمیگذارد حس جدیدی از این اکسسوری جدید داشته باشند. او عقیده داشت که Apple Watch دید تازهای به کاربران اپل میدهد، اما iWatch ذهن کاربر را درگیر عادتهای همیشگی اپل کرده و تداعی گرِ یک محصول تکراری است. از طرفی برند iWatch در سال ۲۰۱۵ توسط شرکت OMG Electronics استفاده شده بود.
– سیستمعامل اپل واچ
سیستمعامل اپل واچ، Watch OS نام دارد که رابط تعاملی آن مبتنی بر یک صفحهی اصلی و آیکنهای گرد است. این سیستمعامل به تنهایی قادر به انجام عملیات خاصی نیست و برای آن که کاربردی باشد، نیازمند جفت شدن با آیفون است. اولین نسل ساعت هوشمند اپل با آیفون ۵ و بالاتر جفت میشد. پس از جفت سازی، اپل واچ، تنظیمات لازم را از آیفون گرفته و کاربران میتوانند اپلیکیشنهای موردنیازشان را از اپ استور آیفون روی آن نصب کنند.
اپل واچ پس از معرفی، با استقبال بینظیر کاربران مواجه شد؛ به طوری که در همان اولین ثانیههای عرضه، بیش از ۴.۲ میلیون فروش داشت! هر سال نسل جدیدی از اپل واچ با بهبود مشکلات و افزوده شدن قابلیتهای کاربردی، معرفی میشود.
مک پرو (Mac Pro)
– مک پرو چیست؟
Mac Pro یک سری از کامپیوترهای Workstation و سِروِر است که از سال ۲۰۰۶ توسط اپل طراحی و تولید شده است. مک پرو یکی از چهار رایانهی رومیزی در ترکیب فعلی Macintosh است که قویتر از Mac Mini و iMac Pro میباشد.
– نسلهای مک پرو
نسل اول Mac Pro در آگوست ۲۰۰۶ معرفی شد. این مک پرو مانند Power Mac G5 یک کیس Tower مستطیل شکل داشت و همچنین از دو پردازندهی دو هستهای Xeon Woodcrest برخوردار بود.
نسل دوم Mac Pro در دسامبر ۲۰۱۳ عرضه شد. اپل اظهار داشت که قدرت این مک پرو دو برابر مدلهای قبلی است! از طراحی جدید استوانهای برخوردار است و از مدل قبلی نیز هشت برابر کمتر فضا اشغال میکند. این دستگاه دارای یک پردازندهی ۱۲ هستهای Xeon E5، کارت گرافیک AMD FirePro D و حافظهی فلش مبتنی بر PCIe است. از شش درگاه Thunderbolt 2 و یک درگاه HDMI و ارتباط بیسیم پشتیبانی میکند.
نسل سوم Mac Pro در دسامبر سال ۲۰۱۹ عرضه شد. این نسل از مک پرو از فرم استوانهای به همان مستطیلی بازگشت، زیرا اپل در نسل قبلی مک پرو به دلیل استوانهای بودنِ آن، امکان ارتقای آن را نداشت. کیس نسل سوم مک پرو، یادآور Power Mac G5 است، اما حفرههای تهویهی آن بیشتر و بزرگتر است. این دستگاه دارای یک پردازندهی ۲۸ هستهای Xeon-W، هشت اسلات PCIe و کارت گرافیک AMD Radeon Pro Vega بوده و اکثر درگاههای USB را از نوع USB-C و Thunderbolt 3 قرار داده است.