مهم ترین نکات راه اندازی یک وبسایت
راهاندازی وب سایت یکی از بهترین روشهای مطمئن برای کسب درآمد آنلاین است، بنابراین چه شغلتان آزاد باشد و چه حتی کارمند باشید و به شغل دوم دیگری فکر کنید ایجاد یک وب سایت میتواند برای موفقیت شما ضروری به نظر برسد؛ چرا که با داشتن یک فضای آنلاین و قابل دسترس برای عموم، امکان افزایش درآمد، فرصت معرفی به افراد جدید و کاربران هدف و ارائه تمام خدمات و محصولات به تمام مردم دنیا وجود خواهد داشت؛ اما در این میان سوالاتی به وجود میآیند که پیش از ایجاد سایت ذهن افراد را به خود درگیر میکنند؛ آیا ایجاد یک وب سایت صرفا با صرف هزینههای هنگفت امکانپذیر است یا به صورت رایگان و خودمحور نیز میتوان آن را راهاندازی کرد؟ یا این که برای ساخت آن چه مراحلی را باید طی نمود؟ پیش از بررسی تمام این سوالات لازم است تا با چند مزیت ایجاد و ساخت سایت آشنا شوید که دانستن آنها خالی از لطف نیست!
- داشتن همیشگی یک بستر آنلاین و قابل دسترس
- کسب درآمد خودکار (حتی در خواب)
- آزادی عمل در هر مکان و زمان
- راهاندازی آسان
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
- جذب بازارهای وابسته و جدید
- و….
روش ایجاد و ساخت یک وب سایت
همانگونه که میدانید لازمه ایجاد سایت بر پایه یک بستر مناسب است که هم از طریق کدنویسی و هم از طریق وردپرس امکانپذیر خواهد بود. البته اکثر کاربران تمایل به ساخت سایتهای وردپرسی دارند زیرا وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان (CMS) است که به همه افراد اجازه میدهد تا بدون دانش کدنویسی وب سایت خود را طراحی، ساخته و مدیریت کنند. گفتنیست که در حال حاضر نیز ۴۹ درصد از سایتهای دنیا و ۲۵ درصد از سایتهای سازمان ناسا در بستر وردپرس طراحی شدهاند.
اما پیش از راهاندازی باید موضوع و هدف خود از قدم گذاشتن در این مسیر را تعیین کنید؛ به عنوان مثال فقط یک وبلاگ برای تولید مقالات و اطلاعرسانیها میخواهید و یا به یک فروشگاه بزرگ و بستر آنلاین برای ارائه خدمات و معرفی محصولات فکر میکنید! در هر صورت اگر به دنبال ایجاد و راهاندازی یک وب سایت جدید هستید، ۱۱ مرحله کلیدی برای شروع ساخت و کمک به رقابت مؤثرتر در این فضای گسترده آورده شده است که به شرح زیرند:
انتخاب آدرس سایت و ثبت کردن نام دامنه آن
نام دامنهای که انتخاب میکنید و به عنوان آدرس وب سایتتان شناخته میشود، اغلب نقطه ورود به سایت شماست. پس مهم است که برای افزایش سهولت دسترسی کاربران نام مناسبی را برگزینید که البته این مورد با رعایت چند نکته امکانپذیرتر خواهد بود:
- املای آن را آسان کنید تا به راحتی قابل دسترس باشد.
- نام دامنه را تا حد امکان کوتاه نگه دارید زیرا هرچه کوتاهتر باشد، به خاطر سپردن و تایپ صحیح آن آسانتر است.
- از پسوندهای مناسب استفاده نمایید. بهتر است همیشه اول .ir و.com را انتخاب کنید مگر اینکه استفاده از پسوند دیگری مانند .gov،.edu یا.org مناسبتر باشد.
- از به کارگیری اعداد و خط فاصله اجتناب کنید چرا که به سختی در خاطر سپرده میشوند و ممکن است در هنگام تلفظ، دیگران دچار اشتباه گردند.
- آدرس سایت یا نام دامنه به گونهای باشد که بتوان در صورت رشد و گسترش فعالیت کاری، در آینده نیز موثر واقع شود. به عنوان مثالAmazon.com یک آدرس وب سایت بسیار گسترده است و به این سایت اجازه میدهد تا تقریباً هر نوع کالای مصرفی را بفروشد. البته نمونه وب سایتهای ایرانی نیز وجود دارند که همگی از این اصل پیروی کردهاند و صرفا به فروش یک محصول یا ارائه یک خدمت خاص نمیپردازند.
- نامی را انتخاب کنید که بعدا به یک برند تبدیل شود و به یاد ماندنی باشد چرا که با وجود وبسایتهای بسیار زیاد در اینترنت، مهم است که نام جذابی برگزینید تا کاربران همیشه و حتی در آینده آن را به خاطر داشته باشند.
- در مورد نام دامنه تحقیق و آن را در گوگل جستجو کنید تا ببینید که آیا مشابه آدرس انتخابی شما قبلاً ثبت شده یا خیر!
- از انتخاب نامهای بیمعنی خودداری کنید و نامی برگزینید که معنایی را بیان کند تا کاربران بلافاصله نسبت به کسب و کار و حوزه فعالیت شما آگاهی یابند.
- یک URL که SEO شده باشد و قواعد بهینهسازی موتورهای جستجو در آن رعایت شده باشد را انتخاب کنید. برای این کار میتوانید از کلمات کلیدی و یا حتی موقعیت جغرافیایی استفاده نمایید.
خرید هاست از یک شرکت مطمئن با پشتیبانی فنی خوب
خرید هاست از شرکتی که فناوری و خدمات لازم برای مشاهده انواع سایت در اینترنت را ارائه میدهد بدین منظور صورت میگیرد تا شما نام دامنه خود را به ارائهدهنده میزبان متصل کنید و در پی آن کاربران بتوانند پس از جستجوی آدرس و نامی که انتخاب و ثبت کردهاید از سایت شما بازدید نمایند.
در ادامه چند نکته برای انتخاب یک میزبان سایت آورده شده است که به شرح زیر هستند:
- اگر میتوانید هزینه یک سرور اختصاصی را بپردازید و بودجهای متناسب با آن دارید درنگ نکنید! زیرا با خرید یک هاست اشتراکی مجبورید منابع تخصیص یافته آن را با سایر مشتریان به اشتراک بگذارید! لابد این سوال ذهن شما را درگیر کرده که چرا و به چه دلیل!
در صورتی که هاست اشتراکی تهیه کنید اگر در آینده تمایل به گسترش فعالیت آنلاین خود داشته باشید استفاده از این منابع مشترک میتوانند عملکرد سایتتان را دچار مشکل کنند. همچنین اگر یکی از وبسایتهای مشترک و اصطلاحا همسایه شما که از سرور اشتراکیتان استفاده میکند هک شود، ممکن است وبسایت شما نیز آلوده گردد. - در عین حال که سرور اختصاصی بهترین عملکرد دارد اما انتخاب گرانقیمتی است. البته داشتن یک سرور اختصاصی به این معنیست که منابع فیزیکی سرور به طور کامل به یک سایت اختصاص داده میشوند و در صورت خرید، همه آنها متعلق به سایت شما هستند، همچنین از هاست اشتراکی نیز امنتر خواهد بود؛ ولی با این حال، بسیار گرانتر از آن چیزی است که اکثر مشاغل کوچک و نوپا بتوانند آن را خریداری کنند. بنابراین اگر یک سایت نسبتا بزرگ با تعداد مخاطب بالا دارید سرور اختصاصی همان چیزی خواهد بود که نیاز شما را رفع میکند.
- در این میان گزینه دیگری تحت عنوان سرور مجازی (VPS) وجود دارد که مقرون به صرفهتر از سرور اختصاصی است اما تقریبا همان مزایا را داراست. زیرا منابع VPS به شکلی پارتیشنبندی شدهاند که علاوه بر قیمت مناسب، عملکردی مشابه با یک سرور اختصاص دارند و از لحاظ امنیت نیز از هاست اشتراکی مطمئنتر هستند.
- مورد مهم دیگر در خرید سرویس میزبانی وب، تهیه نسخه پشتیبان از محتوای سایت و همچنین تنظیمات سرور به صورت روزانه است؛ ضمنا نباید داشتن یک رابط کاربری آسان مانند cPanel یا Direct Admin را فراموش کنید.
- در هر صورت باید اطمینان حاصل کنید که شرکت هاستینگ پشتیبانی آنلاین و تلفنی دارد تا در صورت بروز مشکل بتوانند در اسرع وقت به شما کمک کنند. البته برخی از شرکتها ارتباط و پشتیبانی از طریق ایمیل نیز دارند که تقریبا زمانبر است.
ایجاد رابط کاربری یا UX/UI جذاب و کاربر پسند
داشتن یک رابط کاربری مناسب تاثیر مثبتی بر روی جذب مخاطب و در نتیجه افزایش بازدید و ترافیک سایت میگذارد. برای این کار میتوانید پیشنهادات زیر را در نظر بگیرید:
- از گرافیکهای زیبا و فونتهای خوانا استفاده کنید.
مطمئن شوید که گرافیک شما برای بارگذاری سریعتر فشرده و بهینه شده است زیرا اگر سرعت بارگذاری وب سایت شما کند باشد، موتورهای جستجو مانند گوگل رتبه شما را ارتقا نمیدهند. - رقبای خود را آنالیز کنید و ببینید چگونه وب سایتهای خودشان را طراحی و بهینه کردهاند.
- در مورد مخاطبان هدف خود تحقیق کنید تا بفهمید که در سایت شما به دنبال چه چیزی هستند و طبق آن موارد، سایت خود را بهینه نمایید.
- اطلاعات تماس و لوکیشن خود را با امکان دسترسی آسان در سایت به اشتراک بگذارید.
درج دکمههای فراخوانی و CTA؛ مخصوصاً دکمه “خرید” - ایجاد صفحاتی مانند: صفحه اصلی، درباره ما، محصولات/خدمات (با توضیحات و تصاویر جذاب)، نقشه سایت (با هدف سئوی بهتر سایت)، ارتباط با تیم فنی و پشتیبانی، تماس با ما، سیاست حفظ حریم خصوصی.
سئو یا بهینه کردن صفحات سایت برای موتورهای جستجو
سئو مجموعه اقداماتی است که در وب سایت اعمال و پیادهسازی میشوند تا موتورهای جستجو، آن سایت را به طور مناسب کراول و رتبهبندی کنند و در نتیجه به کاربران نشان داده شوند. هنگامی که وب سایت شما توسط موتورهای جستجو خزیده میشود، در واقع با وب سایتهایی که محتوای مشابه دارند رقابت میکند. بنابراین هرچه طراحی و محتوای وب سایت شما بهتر باشد، در صفحات نتایج جستجو رتبه بهتری خواهد داشت.
انتشار منظم محتوای با کیفیت در سایت
کمیت و کیفیت محتوا برای موتورهای جستجو بسیار مهم است، بنابراین برنامهای هدفمند برای انتشار محتوای با کیفیت متنی، تصویری، ویدئویی و صوتی ایجاد نمایید. پس اگر میخواهید در نتایج موتورهای جستجو رتبه بالایی کسب کنید باید وب سایت خود را با محتوای جدید و مرتبط به روزرسانی کرده تا کاربران تشویق شوند و مجددا به سایت شما بازگردند.
نصب ابزارهای مرتبط
با نصب Google Analytics و Google Search Console و… میتوانید دادههای مهمی از سایت را مشاهده کنید و از آنها برای کمک به تجزیه و تحلیل ترافیک و عملکرد سایت استفاده نمایید. همچنین میتوان از این ابزارها برای پی بردن به انواع اطلاعات زیر استفاده کرد:
- تعداد بازدیدکنندگان روزانه، هفتگی و ماهانه سایت
- تعداد بازدید در هر صفحه از سایت
- نرخ پرش یا درصد کاربرانی که تنها پس از مشاهده یک صفحه به سایت شما میآیند و آن را ترک میکنند. (الگوریتمهای گوگل به وب سایتهایی که نرخ پرش پایینی دارند رتبههای بالاتری میدهد؛ بر اساس این نظریه بازدید کنندگانی که زمان بیشتری را در سایت میگذرانند مهر تاییدی بر ارزشمند بودن آن صفحه از سایت میزنند).
- میانگین زمان صرف شده در سایت توسط بازدیدکنندگان
- خطاهای خزش در سایت (خطاهایی که موتورهای جستجو حین خزیدن در محتوای صفحات سایت پیدا کردهاند).
- لینکهای مخرب در سایت
- کلمات کلیدی که کاربران را به سایت شما هدایت میکنند.
- اطلاعات بک لینکها به سایت
- سرعت و زمان دانلود صفحات وب سایت
- و اطلاعات دیگری که میتواند در بهبود سئو به شما کمک کنند.
به روزرسانی و نگهداری از وب سایت
برای داشتن یک وب سایت موفق که در موتورهای جستجو رتبه خوبی داشته باشد و یا هک نشود، باید نکات مختلفی را رعایت کنید که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم:
- حداقل یک بار در ماه دادههای Google Search Console را بررسی کنید و هرگونه خطای مهم را رفع نمایید.
- از دادههای ترافیکی برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مخاطبان خود استفاده کرده تا بتوانید به شکل بهتری به آنها رسیدگی کنید.
- از دادههای عملکردی سایتتان برای بهینهسازی و رفع اخطارها و خطاها استفاده نمایید.
- مطمئن شوید که همیشه همه نرمافزارها و افزونهها به روز هستند.
- اسکنهای امنیتی را اجرا کنید تا بدانید وب سایت شما بدافزار ندارد و هک نشده است.
- راههای مؤثر و متداول برای بازاریابی آنلاین کسب و کار خود را بیابید.
- به کاربران وب سایت اجازه دهید تا بازخورد نظراتشان را در مورد سایت شما ارائه کنند.
- هر از چند گاهی به بررسی رقبای خود بپردازید و ببینید که چه کارهایی انجام دادهاند! شاید برای شما نیز مفید باشد!
- مطمئن شوید که حداقل یک بار در روز و یا حداکثر ۱۰ روز یک بار یا هفتگی، به روشهای مختلف از وب سایت خود نسخه پشتیبان تهیه میکنید.
مرحله تست و آزمایش وب سایت
برای اطمینان از این که همه چیز درست پیادهسازی شده مرحله تست و آزمایش سایت را دست کم نگیرید؛ چه نسخه دسکتاپ و چه نسخه موبایل! با توجه به این که بیش از نیمی از جستجوهای گوگل از طریق موبایل انجام میشوند و این تعداد در حال افزایش هستند بنابراین توجه به نمایش سایت در نسخه موبایل نیز ضرورت دارد.
حال که با مراحل ایجاد سایت آشنا شدید اکنون زمان تصمیمگیری است که چه سایتی میخواهید و چه هدفی را دنبال میکنید. اگر به دنبال شرکتی هستید که تمامی این خدمات را برای شما فراهم کرده باشد، ایران سرور (iranserver)، برندی است که باید به دنبال آن بگردید. در ایران سرور شما با توجه به نیاز خودتان می توانید دامنه، هاست و سرور مورد نظر خود را سفارش دهید و با پشتیبانی ۲۴/۷ این شرکت، اگر مشکل یا سوالی داشتید می توانید آن را در هر ساعتی از شبانه روز مطرح کنید.