«ما معتقدیم حفظ حریم خصوصی یکی از حقوق اساسی انسان است». این نخستین جملهای است که در بالای صفحه مربوط به حریم خصوصی اپل میتوان آن را مشاهده کرد و تیم کوک، مدیرعامل اپل نیز بارها آن را به زبان آورده است. با توجه به اینکه عموم مردم با سرعت بیشتری از فناوری مطلع میشوند، بسیاری از مردم زمانی که صحبت از نحوه استفاده از اطلاعاتشان توسط شرکتهای حوزه فناوری میشود به اهمیت حریم خصوصی واقف میشوند. این چیزیست که اپل در آن پیشرو بوده و حتی از سال ۲۰۱۴ خواستار رعایت استانداردهای شدیدتری برای حفظ حریم خصوصی کاربرانش است.
همهی این موضعگیریها فقط در زمانی معنا میکند که با قدرت از آنها حمایت شود. ما در این مقاله بررسی خواهیم کرد که چقدر اپل در حفظ حریم خصوصی کاربرانش جدی است، چه اقداماتی را انجام میدهد و چه کارهایی را انجام نمیدهد.
چرا اپل به حریم خصوصی اهمیت میدهد؟
در جهانی که بسیاری از شرکتهای حوزه فناوری به ویژه فیسبوک و گوگل نگران دادههای شخصی کاربران نیستند، مهم است بپرسیم که آیا اپل حریم خصوصی کاربرانش را حفظ میکند و اگر بله، چرا؟
باید از زوایای مختلفی به این قضیه نگاه کرد. اپل تا حد ممکن تلاش میکند به هوادارانش نزدیک باشد، بنابراین موضع آنها در مورد حریم شخصی میتوان نشانگر اهمیت بالای کاربران برایش باشد. و مانند هر شرکت دیگری اپل از کارمندانی استفاده میکند که مانند ما و شما انسان هستند. اپل نشان داده که به خوبی از اطلاعات مردم محافظت میکند. و هر کسب و کاری با وجود تمام ارزشها و مأموریتها، یک هدف اساسی دارد: کسب درآمد.
بعید است شرکتی در کاری سرمایهگذاری کند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از آن کسب درآمد نداشته باشد. و این یعنی اپل نیز میتواند از حریم خصوصی کاربرانش درآمدزایی داشته باشد. این به چه معناست؟
اپل چگونه با اهمیت دادن به حریم خصوصی کاربرانش کسب درآمد میکند؟
اپل از چند طریق میتواند با اهمیت دادن به حریم خصوصی کاربرانش کسب درآمد کند. نخستین روش، تبلیغات گستردهای است که در این مورد وجود دارد. اپل با قرار دادن خود در موقعیت یک شرکت حافظ منابع کاربران، میتواند سودآوری قابل توجهی را از تبلیغات حاصل از آن کسب کند. اما اپل بیشترین درآمد خودش را با فروش محصولات و خدماتش به دست میآورد. به همین خاطر اپل نیازی به سوء استفاده از حریم خصوصی شما را ندارد و این کار در مدل تجاری اپل نمیگنجد.
در سمتی دیگر شرکتهایی مانند گوگل و فیسبوک انبوهی از خدمات را یا رایگان یا با هزینهی خیلی کمی ارائه میکنند و از طریق تبلیغات به کسب درآمد میپردازند. و اکنون در قرن بیست و یکم تبلیغات بر اساس اطلاعات صورت میگیرد. به همین خاطر است که تبلیغاتی که دریافت میکنید با علایق، فعالیت و موقعیت جغرافیایی شما سازگار هستند. گوگل و فیسبوک با جمع آوری اطلاعات میتوانند اثربخشی تبلیغات خود را بهبود ببخشند و این یعنی میتوانند نرخ بالاتری را برای تبلیغات دریافتی تعیین کنند.
به همین خاطر است که وقتی به موضوع حریم خصوصی میرسیم، اپل را به یاد میاوریم. اول اینکه نادیده گرفتن حریم خصوصی مزیت مالی برای اپل ندارد، زیرا فروش تبلیغات و اطلاعات جایی در مدل تجاری آنها ندارد. دوم، تأکید بر رعایت قوانین سختگیرانهی حریم خصوصی و پذیرفتن سیاستهای آن است که مستقیماً به رقبا آسیب وارد کرد و این مزیت بزرگی برای اپل است. اپل یک برند بزرگ تولیدکننده دیوایس است و به چیزی غیر از درآمدزایی صحیح اهمیت نمیدهد. بنابراین باید مطمئن باشید تا زمانی که کمپانیها سودآوری از حریم شخصی شما را ادامه دهند، اپل خواهد جنگید.
اپل چگونه از دادههای شما استفاده میکند؟
هرچند اپل در محافظت از دادههای کاربران جدی است، اما در استفاده از آنها معذور نیست. اپل به مراتب کمتر از سایر رقبا اطلاعات کاربرانش را جمآوری میکند؛ اما دلایلی وجود دارد که این اتفاق را ارزشمند میکند. بیشتر این دلایل حول Siri و یادگیری ماشین است. برای شخصیسازی بیشتر Siri، مرتبسازی و سازماندهی تصاویر، ارائه پیشنهادهای هوشمندانه در Safari، گوشی شما اطلاعاتی را جمعآوری میکند. دلیل عمده بعدی که اپل دادههای کاربران را جمعآوری میکند، بیتردید تبلیغات است. تبلیغاتی درون برنامههای iOS و iPadOS وجود دارد که اپل برای ارائه آنها باید دادههایی را از شما جمعآوری کند.
«هرچه در آیفون رخ میدهد، در خود آیفون باقی میماند»
آنچه که اپل را از سایر کمپانیها متمایز میکند، نحوهی استفاده و نگهداری از دادههای شماست. در اکثر شرکتها فرآیند به اینگونه است: آنها دادهها را از طریق دستگاههای مختلف شما، اپلیکیشنها و وب سایتها دریافت کرده و از آنها جهت ساخت یک پروفایل شخصی برای شما استفاده میکنند. این پروفایل میتواند به صورت داخلی استفاده شود، آن را به دیگر کمپانیها بفروشد و از آنها برای اهداف تبلیغاتی استفاده کند.
اما اپل از رویکرد متفاوتی استفاده میکند. به جای آنکه دادهها جمعآوری شده و در یک پروفایل شخصی مربوط به شما نگهداری شوند، از آنها در یک پروفایل به صورت ناشناس نگهداری میشود. این یعنی تبلیغاتی که برای شما به نمایش در میآید بدون در نظر گرفتن شخصیت حقیقی شما تهیه شدهاند. همچنین اپل این دادهها را روی سرورهای خودش ذخیره نمیکند. همهی آنها روی خود آیفون شما ذخیره خواهند شد. بنابراین تنها راهی که به هر کسی اجازه میدهد به دادههای شخصی شما دسترسی پیدا کند، دسترسی پیدا کردن به آیفون شما است.
اپل چه معیارهایی را برای حریم شخصی در نظر میگیرد؟
محدود کردن مقدار جمع آوری دادهها و نگهداری آنها در یک پروفایل ناشناس تنها دو مورد از اقداماتی است که اپل برای حفظ حریم شخصی کاربران در نظر میگیرد. تقریباً هر سرویس و قابلیتی که اپل ارائه کرده روی حریم خصوصی و ساختن یک اکوسیستم امن برای کاربران متمرکز بوده است.
جلوگیری از ردیابی در Safari
هر کسی که از اینترنت استفاده کرده تجربهی مشاهده یک محصول در یک وب سایت و سپس دیدن تبلیغ آن در یک وب سایت کاملاً متفاوت را داشته است. این امر از طریق ردیابی آنلاین مانند استفاده از کوکیها، که دادههای کاربران هنگام مشاهدهی وبسایتها را در خود نگه میدارند، ممکن میشود. اکثر مرورگرها به شما اجازه میدهند کوکیها را کاملاً مسدود کنید، اما انجام این کار مشکلات زیادی را برای استفاده از اینترنت پیش روی شما قرار میدهد. به طور مثال وب سایتها به خاطر نمیآورند آخرین باری که وارد شدهاید چه زبانی را انتخاب کردهاید. بارگذاری آنها نیز با سرعت کندتری انجام خواهد شد.
اما مرورگر Safari برای کمک به اینکه شما گیر دنبال کنندگان اینترنتی خطرناک و بد نیفتید از ردیابی هوشمندانه استفاده میکند و میتواند تصمیم بگیرد چه زمانی باید کوکیها را متوقف کرد و چه زمانی نباید کرد.
محافظت از کارت اعتباری با اپل پی
وقتی با اپل پی خرید میکنید، فروشگاهی که از آن خرید میکنید اطلاعات کارت اعتباری شما را مشاهده نخواهد کرد. آنها فقط یک آیدی شناسایی که توسط اپلیکیشن Wallet روی آیفون شما ایجاد شده را مشاهده خواهند کرد. این یعنی حتی اگر فروشگاه هم هک شود، مهاجمان به اطلاعات کارت بانکی شما دسترسی پیدا نخواهند کرد.
ورود به سیستم با آیدی اپل
یکی از سرویسهای جذاب اپل که در سال ۲۰۱۹ معرفی شد، وردو به سیستم با آیدی اپل است. این ویژگی با قابلیتی مانند ورود با گوگل/ فیسبوک، به شما اجازه میدهد بدون ساخت یک حساب کاربری و رمزعبور، وارد یک اپلیکیشن شده و از سرویسهای آن استفاده کنید. با این حال ورود با گوگل و فیسبوک میتواند به اهداف این دو کمپانی برای جمعآوری هر چه بیشتر دادههای اپلیکیشنهای مورد استفاده کاربران کمک کند.
اما ورود با اپل اینگونه نیست. یک حساب کاربری ناشناس را ایجاد میکند تا وب سایتها و اپلیکیشنها از اطلاعات ارزشمند شما دور بمانند. این امر پیوند حسابهای آنلاین شما با یکدیگر را نیز دشوارتر میکند.
مشکل امنیتی آیکلاد؛ یک نقص بزرگ در زره پوش اپل
ما در این مقاله به دلایلی پرداختیم که نشان میدهد گرچه اپل کاملاً بینقص نیست، اما با حفاظت از حریم خصوصی شما اهدافی مانند تضعیف رقبا و تبلیغ خود را دنبال میکند. اما یکی از نقصها در راه حفظ حریم خصوصی کاربران، مشکل امنیتی آیکلاد است. تمام اطلاعاتی که روی دستگاه اپل شما ذخیره میشود امن و ناشناس میماند، اما این قضیه در مورد آیکلاد صدق نمیکند. این یعنی تصاویر، موسیقی، ایمیل، نوشتهها، پیامهای متنی، کتابها، فیلمها، یادداشتها، رمزهای عبور، بکاپهای آیکلاد و هرآنچه در آیکلاد درایو ذخیره میکنید به آسانی در دسترس اپل قرار میگیرد.
حتی اگر از آیکلاد برای بکاپ گرفتن از آیفونتان هم استفاده کنید کافیست تا اپل به تمام اطلاعات شما دسترسی پیدا کند. البته اپل این اطلاعات را به شرکتی نمیفروشد. اپل سابقهی خوبی در زمینهی محافظت از دادهها دارد؛ بنابراین بسیاری معتقدند که آیکلاد حریم شخصی کاربران را نقض نمیکند.
خرید محصولات اپل کافی نیست
خرید یک آیفون یا مک نسبت به گوشی اندرویدی یا کامپیوتر ویندوزی میتواند شما را یک گام در حفظ حریم خصوصیتان جلو بیاندازد. اما این کافی نیست. شما میتوانید از سرویسهایی که بسیاری از آنها رایگان هستند برای جلوگیری از ردیابی اطلاعاتتان در فضای دیجیتال استفاده کنید.