اپل چندی پیش و در جریان کنفرانس WWDC 2020 از کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون رونمایی کرد و حالا آن دسته از برنامه نویسانی که این کیت آزمایشی را دریافت کردهاند، شروع به انتشار نتایج تست بنچمارک آن در فضای مجازی کردهاند که نتایج جالبی را در اختیار ما قرار میدهد.
کیت مخصوص توسعه دهندگان اپل سیلیکون (Apple silicone Mac Transition Kit) در واقع یک کامپیوتر جدید مبتنی بر مک مینی اپل است که به جای برخورداری از چیپست های اینتل، از تراشه های انحصاری اپل سیلیکون مبتنی بر معماری ARM برخوردار است تا توسعه دهندگان بتوانند با استفاده از آن اپلیکیشن های خود را برای کامپیوتر های نسل بعد اپل آماده کنند.
قبل از این که وارد بررسی جزئیات این گزارش شویم لازم است چند نکته را بدانید؛ ابتدا این که پردازنده های قرار گرفته داخل کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون ممکن است که نشاندهندهی عملکرد نهایی پردازنده های قرار گرفته در نسل بعدی کامپیوترهای مک نباشند زیرا این محصول هنوز یک نمونه آزمایشی و مخصوص توسعه دهندگان محسوب میشود و ارتباطی با محصولاتی که به دست مشتریان میرسد ندارد.
دوم این که نتایج بنچمارک منتشر شده از طریق پلتفرم رزتا (Rosetta) انجام گرفته است. این پلتفرم ممکن است که بر نتایج نهایی تاثیر زیادی بگذارد، زیرا هنوز هم یک پل آزمایشی برای اجرای اپلیکیشن های قدیمیتر که برای پردازنده های اینتل توسعه یافتهاند، بر روی پردازنده های انحصاری اپل، محسوب میشود. سوم این که توسعه دهندگانی که نتایج بنچمارک این دستگاه جدید را منتشر کردهاند، قوانین همکاری با اپل را زیر پا گذاشتهاند، زیرا از آنها خواسته شده بوده که چنین اطلاعاتی را در فضای مجازی منتشر نکنند.
تمام برنامه نویس هایی که خواستار دسترسی به کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون بودهاند، باید یک مبلغ ۵۰۰ دلاری را پرداخت کرده و همچنین تعهد میدادند که این دستگاه را بعد از یک سال به اپل بازگردانند. همچنین قبل از تایید کتبی اپل، آنها نباید هیچگونه اطلاعات، بررسی و جزئیات خاصی را در رابطه با این دستگاه آزمایشی به صورت عمومی به اشتراک بگذارند. بنابراین به نظر میرسد که حداقل ۸ توسعه دهنده که این دستگاه را دریافت کردهاند، قوانین اپل را زیر پا گذاشته و نتایج بنچمارک آنها بر روی پایگاه آنلاین گیک بنچ منتشر شده است.
انتشار نتایج بنچمارک اپل سیلیکون عمدی بوده است؟
البته این موضوع هنوز تایید نشده است که انتشار این نتایج به صورت عمدی انجام گرفته یا تنها به صورت اتفاقی بوده است، زیرا در گذشته نیز نتایج بنچمارک مربوط به دیوایس ها و گجت های هوشمندی که هنوز وارد بازار نشده بودند را در این تست بنچمارک دیده بودیم. بسیاری از ابزارهای بنچمارکگیری دارای یک ردهبندی آنلاین هستند که به کاربران اجازه میدهد با فشردن دکمهی بهاشتراکگذاری، نتایج را وارد لیست آنها کنند تا دیگر کاربران نیز بتوانند آن را مشاهده کنند. البته در بعضی از ابزارها نیز این نتایج به صورت خودکار وارد ردهبندی آنلاین میشوند و نیازی به تایید کاربر ندارد.
به هر حال چه اتفاقی و چه عمدی، حالا ما میتوانیم اولین نتایج بنچمارک مربوط به کیت توسعه دهندگان Apple silicon را مشاهده کنیم که اطلاعات جالبی از این سخت افزار جدید به ما میدهد. به نظر میرسد که این کیت سخت افزاری به یک چیپ A12Z که بر روی آخرین مدل های آیپد پرو نصب شده، مجهز شده است. نکته جالب اینجاست که با وجود این که ما میدانیم چیپ A12Z بر روی آیپد پرو یک پردازنده ۸ هستهای محسوب میشود، اما نتایج قرار گرفته بر روی گیک بنچ حاکی از یک سی پی یو مجازی ۴ هستهای هستند.
در تراشه A12Z، چهار هسته مخصوص انجام پردازشهای فوق سنگین هنگام اجرای بازی ها و اپلیکیشن های پیچیده هستند و چهار هستهی دیگر برای انجام تسکهای روزمره و عملیاتهای پشت صحنه به منظور کاهش مصرف انرژی به کار گرفته میشوند. این سبک از طراحی در دنیای پردازنده های مبتنی بر معماری ARM یک امر رایج محسوب میشود، اما در حوزهی x86 امری غیر معمول است. بنابراین منطقی به نظر میرسد که با شبیهسازی در بستر x86 شاهد نادیدهگرفتن نحوه طراحی واقعی سخت افزار و نشان داده شدن تنها چهارهسته باشیم
مشخصات کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون در تست Geekbench
گوییا تستهای بنچمارک بر روی ابزار گیک بنچ ۵.۲.۰ برای مک او اس x86 شصت و چهار بیتی انجام گرفته و این به معنای آن است که از پلتفرم رزتا برای اجرای آنها بهرهبرداری شده است. Rosetta در واقع ابزاری است که اپل برای شبیه سازی مک های x86 بر روی اپل سیلیکون مبتنی بر معماری ARM تولید کرده است. از حیث نتایج پردازشی، در یکی از این آزمایشها، کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون امتیاز ۸۱۱ برای قسمت پردازش تک هستهای را به ثبت رسانده و امتیاز آن در بخش پردازش چند هستهای ۲۷۸۱ بوده است.
این امتیازها در مقایسه با مدل پایه مک بوک ایر مجهز به پردازنده Core i3-1000NG4 اینتل، ۲۰ درصد کاهش قدرت در بخش پردازش تک هستهای را نشان میدهد اما در بخش پردازش چند هستهای شاهد ۳۸ درصد بهبود عملکرد هستیم. البته مک بوک های قدرتمندتر امتیازات به مراتب بالاتری را بر روی این ابزار بنچمارک به ثبت رساندهاند. اما توجه داشته باشید که نکته مهم درباره این امتیازها این است که ابزار گیک بنچ به طور محلی بر روی پردازنده ARM اجرا نشده است و در واقع به ما نشان میدهد که با شبیهسازی اپلیکیشن های قدیمیتر بر روی مک بوک های مبتنی بر پردازنده اپل سیلیکون، باید انتظار چه عملکردی را داشته باشیم.
بنابراین با توجه به این که کامپیوترهای مک حداقل در ماههای اولیه از ابزار رزتا برای اجرای تعدادی از اپلیکیشن های قدیمی استفاده خواهند کرد، احتمالا شاهد افت عملکرد آنها در برخی زمینهها خواهیم بود. مشخصات مربوط به عملکرد پردازشی Rosetta 2 هنوز به طور کامل برای ما شناخته نشده است تا بتوانیم عملکرد چیپ A12Z را به طور دقیقتر بررسی کنیم، اما اگر این اعداد لو رفته حقیقت داشته باشند، میتوانیم انتظار یک توان پردازشی بسیار مناسب را داشته باشیم.
البته توجه داشته باشید که با تمام این توضیحات هنوز هم مشخص نیست آیا شاهد چیپ A12Z در مک های مخصوص مصرفکنندگان باشیم. اپل ممکن است که برنامه برای معرفی یک چیپست کاملا متفاوت را برای بازارهای عمومی داشته باشد، بنابراین با وجود ای نکه نتایج بنچمارک برای کاربران کنجکاو جذاب به نظر میرسند، اما نمیتواند نشاندهنده محصولی باشند که در اواخر سال جاری میلادی در اختیار خریداران قرار خواهد گرفت. کیت توسعه دهندگان اپل سیلیکون برای این طراحی نشده که عملکرد سخت افزار نهایی کامپیوترهای دارای این تراشه را به نمایش بگذارد.