یکی از قابلیتهای جدید iOS 16 طراحی مجدد لاک اسکرین و ویژگیهای جذاب آن است. اما در زیر این پوسته زیبا، سیستم عامل جدید میزبان ویژگیهای حریم خصوصی و امنیتی جدیدی میباشد که برای محافظت از دادهها و اطلاعات شخصی کاربران طراحی شدهاند. اگر به امنیت آیفون خود اهمیت میدهید، در ادامه این مطلب از انارمگ با معرفی ۵ مورد از نکات امنیتی آیفون که در آی او اس ۱۶ ارائه شده، با ما همراه باشید.
معرفی نکات امنیتی آیفون در iOS 16
پاسخ امنیتی سریع
در حال حاضر iOS نیز همانند macOS و iPadOS، قابلیت پاسخ امنیتی سریع را در اختیار کاربران آیفون میگذارد. در این قابلیت، اپل میتواند بروزرسانیهای امنیتی را بدون اینکه به بروزرسانی کل سیستم عامل نیاز داشته باشند، انجام دهد. در ۱۵ iOS بروزرسانیهای امنیتی با آپدیت iOS وابسته هستند و باید آپدیت کامل انجام دهید. اما با قابلیت پاسخ امنیتی سریع، بروزرسانیهای امنیتی برای اپل آسانتر و سریعتر انجام میشود.
وقتی آیفون خود را به iOS 16 بروزرسانی میکنید، اپل، دستگاه شما را طوری تنظیم میکند که آپدیتهای امنیتی را به طور خودکار نصب کند. در صورت تمایل میتوانید این ویژگی را از مسیر زیر غیر فعال کنید:
Settings > General > Software Updates > Automatic Updates
نکتهی جالب اینجاست که حتی با غیر فعال کردن این ویژگی، برخی از فایلهای امنیت سیستمی، همچنان بطور خودکار در پسزمینه بروز رسانی میشوند.
حالت قفل
حالت قفل که در ابتدا برای مقابله با نرمافزارهای جاسوسی مانند NSO’s Pegasus ارائه شد، سطح امنیتی بسیار بالایی را برای صاحبان دیوایسهایی که ممکن است در معرض حملات سایبری باشند، فراهم میکند. افرادی مانند خبرنگاران، فعالان و سیاستمداران و مقامات دولتی از جمله این افراد هستند. Lockdown Mode، بسیاری از عملکردهای آیفون مانند پیامها و مرورگر وب را محدود یا غیرفعال میکند.
همانطور که پیش از این در مطلب معرفی قابلیت Lockdown Mode گفتیم، حالت قفل، فرایندهایی مانند انواع پیوست پیام، تماسهای فیس تایم از طرف غیر مخاطبین و عملکرد مرورگر وب را محدود یا مسدود میکند. همانطور که اپل توضیح میدهد، حالت قفل برای جلوگیری از حملات سایبری میباشد. به همین علت اکثر مردم با توجه به محدودیتهای مذکور نباید آنرا روشن کنند. Lockdown Mode بطور پیشفرض غیرفعال است و میتوانید آن را از مسیر زیر فعال کنید:
Settings > Privacy & Security > Lockdown Mode
کلیدهای عبور
Passkeys یکی دیگر از نکات امنیتی آیفون و یک روش احراز هویت جدید است که در iOS 16 جایگزین خوبی برای رمز عبور میباشد. این ویژگی با مشارکت اپل، گوگل و مایکروسافت، بر اساس استاندارد FIDO ارائه میشود. Passkeys از طریق یک سیستم کلیدی کار میکند. یک کلید عمومی که در سرور وبسایت ذخیره میشود و کلید دوم خصوصی است و در دیوایس کاربر ذخیره میشود. در آیفون و سایر دستگاههایی که دارای احراز هویت بیومتریک هستند از فیس آیدی یا تاچ آیدی نیز استفاده میشود تا رمز عبور را برای احراز هویت یک کاربر در یک وبسایت یا برنامه تایید کند.
کلید دستگاه و کلید وبسایت باید یکی باشند تا امکان ورود به سیستم وجود فراهم شود. از آنجایی که کلید دستگاه خصوصی و تنها در اختیار کاربر است، نمیتوان آنرا دزدید یا فاش کرد. به زبان ساده کاربر برای ورود به وبسایت یا برنامه میتواند رمز عبور خود را انتخاب کند و با استفاده از فیس آیدی یا تاچ آیدی آنرا تایید نماید. به این صورت، هیچ نام کاربری، رمز عبور یا احراز هویت دیگری نیاز نیست.
Passkeys در همهی دیوایسهای اپل دارای iOS 16، iPadOS 16 و macOS Ventura کار میکند. هر کلید ایجاد شده در یک سیستم عامل از طریق iCloud Keychain بین دیوایسهای مختلف همان کاربر همگامسازی میشود. علاوه بر این هم Passkeys محلی و هم آنهایی که با آیکلود رد و بدل میشوند، همه رمزگذاری شدهاند و غیرقابل خواندن میباشند. با اینکه این قابلیت هنوز دسترسی محدودی دارد، اما ابزار ارزشمندی برای سخت کردن نفوذ مهاجمان به حسابها به شمار میرود.
رمزگذاری و ایمن نمودن یادداشت ها
با اینکه قابلیت قفل کردن و رمزگذاری یادداشتها در برنامه Notes چندان جدید نیست، اما در iOS 16 نیز وجود دارد. شما میتوانید به عنوان یکی از نکات امنیتی آیفون، یادداشتهایتان را رمزگذاری کرده و با استفاده از رمز عبور مشخص و یا احراز هویت با Face ID یا Touch ID، آنها را مشاهده کنید.
بیش از یک راه برای ایمن کردن یادداشتها وجود دارد، اما سریعترین راه این است که انگشت خود را روی پوشه مورد نظر نگه دارید و روی Lock Note ضربه بزنید.
هنگامی که کاربر یک یادداشت را ایمن میکند، یک کلید ۱۶ بایتی از رمز عبور کاربر با استفاده از PBKDF2 و SHA256 بوجود میآید. یادداشت و همه پیوستهای آن با حالت (AES-GCM) رمزگذاری میشوند. (AES-GCM) یک رمز بسیار ایمن است و از نظر رمزنگاری، یکپارچگی بیشتری را فراهم میکند و سریعتر از حالتهای رمز گذاری مانند CBC است. شکستن این نوع رمز با روشهای محاسباتی کنونی تقریبا غیرممکن است، اما این را بدانید که هیچ دستگاهی کاملا ایمن نیست.
بررسی ایمنی
یکی دیگر از ویژگیهای امنیتی جدید در آی او اس ۱۶، قابلیت Safety Check است. این ابزار برای افرادی طراحی شده است که در معرض خطر سوءاستفاده خانگی و یا آزار از طرف نزدیکان و یا شریک خود قرار میگیرند. این قابلیت به کاربر این امکان را میدهد تا دسترسی به اطلاعات به اشتراک گذاشته با دیگران، پیامها و فیس تایم را محدود کنند و مجوزهای حریم خصوصی سیستم را بازنشانی کنند. همچنین میتوانند به سرعت هر رمز عبور مربوط به آیفون و Apple ID خود را تغییر دهند.
اپل قابلیت بررسی ایمن را این گونه توصیف میکند:
هر گاه امنیت شخصی شما به خطر بیفتد، میتوانید در آیفون خود از Safety Check برای توقف سریع اشتراکگذاری اطلاعات خود با افراد یا برنامهها استفاده کنید.
در موقعیت خطرناک، این ویژگی مانند یک دکمه وحشت عمل میکند. این ویژگی را از مسیر زیر فعال کنید:
Settings > Privacy & Security > Saftey Check
همانطور که دستگاههای ما با سرعت و پیشرفت زیادی یکپارچه میشوند، به همان نسبت نیاز به حفظ امنیت دادهها و حریم خصوصی بیشتر احساس خواهد شد و البته قابلیتهای امنیتی نیز توسعه پیدا میکنند. حتی اگر هیچ کدام از نکات امنیتی آیفون که در بالا گفتیم مورد توجه شما قرار نگرفته باشد، ضروری است که آیفون خود را مرتبا به آخرین نسخه آی او اس آپدیت کنید. این کار قطعا باعث بهبود و رفع نقصهای امنیتی و باگهای دیوایس شما خواهد شد.
علاوه بر این برای اطمینان از ایمنی و حفظ حریم خصوصی آیفون خود، مطلب ۷ دلیل برای بالابودن امنیت آیفون نسبت به اندروید را نیز مطالعه کنید.